Изхвърлени книги в контейнер в Бистрица възмути жители на селото

Изданията са дарения от граждани за местната читалищна библиотека, но според секретаря на културната институция те са негодни за употреба. Между тях попаднали и годни, но грешката била поправена.
Снимки: Фейсбук

 

Изхвърлени книги в контейнер за боклук в Бистрица възмути жители на селото. Книгите са от библиотеката на местното читалище „Светлина“, става ясно от пост във Фейсбук. Снимки на изхвърлените книги са споделени  в групата „Обичам Бистрица“ от Елка Недевска с коментар: „Възмутена съм до безкрайност! Възможно ли е да се изхвърлят ей така книги от читалищната библиотека на селото в контейнерите за боклук ???“.

 

Секретарят на читалището Гергана Спасова отхвърли обажданията ни по телефона, но тя е споделила своето обяснение за причините да бъдат изхвърлени печатните произведения на боклука в дискусията под поста във Фейсбук. Спасова обяснява, че книгите са дарение, но са негодни за употреба. Между тях попаднали и годни. Грешката направили работници, помагали при почистването, но тя вече била поправена.     

 

Касае се за книги, които не са фонд на читалището, а са ни предоставени от дарения. След обстоен преглед се установи, че голяма част от тях са негодни за употреба. Изпокъсани, липсващи страници, надраскани, замърсени и са негодни за употреба в читалището и читалнята на библиотеката. За което има направен протокол. Също така тези книги са съхранявани при неправилни условия и ръководството прецени, че са негодни за предложение от продажба на желаещите, които биха ги използвали. А книгите, които по погрешка са изхвърлили работниците, които помагаха, са прибрани в библиотеката“, обяснява Гергана Спасова.

 

Мотивите й обаче не успокояват останалите участници в дискусията (вижте тук). 

 


Последвайте страницата на КАМЕРТОН във Фейсбук.