Потънало в прах, на Бабинден Големо село си пожела един ден отново да стане Големо

След като институциите не ги чуват, големоселци гонят черната прах с хоро и народни ритуали
Снимки: КАМЕРТОН

 

Ти да не работиш в ТЕЦ-а?“, попитали един наш приятел в дупнишка автомивка, отишъл да измие колата си, след като я бил зарязал една година в гаража. В Големо село е необходима само една нощ на открито, за да бъде автомобилът ти в този вид:

 

 

 

 

Задушливата миризма не можем да покажем на снимка, но по каквато и повърхност да прокараш длан тук, резултатът е този:

 

 

И това съвсем не е звезден прах. Децата се пързалят на такива пързалки:

 

 

Но дали ще останат в скоро време деца, които да играят тук? „Така е откакто се горят боклуците в ТЕЦ-а. Преди това тази прах я нямаше. За това се говори още от 2012 година насам“, казва кметът Васил Васев. Недоволството на хората от замърсяването е голямо, а откакто пък и мините са закрити, много млади семейства са напуснали селото. През 2019 година в Големо село са се родили само 5 бебета, като с всяка изминала година раждаемостта спада. Само за последните 5-6 години населението е намаляло с над 100 души. Това споделя с нас Васил Васев на Бабинден, който, откакто той е кмет, жителите тук празнуват особено тържествено. И всяка година с пожеланието и надеждата един ден „Големо село отново да стане Големо“.    

 

 

Пишете, чедо, пишете, че тук ни отровиха“, обръщат се към нас възрастните жени, събрали се на тържеството в местния ресторант. Така, между поредните интервюта за местни и чуждестранни медии, посветени на заплахите от работата на ТЕЦ „Бобов дол“, големоселци се хванаха на хорото. Та ако може така, черната прах да превърнат в звездна и от нея да се роди нов живот.

 

 

 

 Спазена бе и традицията с ритуала „измиване на ръцете“ – най-младата акушерка полива с вода ръцете на тази с най-дългогодишен стаж. Ритуалът изиграха 32-годишната Десислава Йончева, която е най-маладата майка в селото, и 88-годишната Райка Чорбаджийска – най-възрастната баба.

 

 

Вярва се, че водата, минала през бабините ръце, притежава пречистваща сила. „Нека в Големо село да има толкова деца, колкото капки има във водата, с която бях полята. Момчетата да растат високи като борове, а всички жени един ден да бъдат майки и баби“, пожела баба Райка.

 


Последвайте страницата на КАМЕРТОН във Фейсбук.