„Аперцепции“ заменя „Приятели“ в календара на Околийската къща

Традиционната регионална изложба вече ще се организира през една година, но не през февруари, а през лятото. През февруари ще се провежда друга изложба, която ще събира ежегодно значими в национален и международен мащаб творци, съобщи уредникът на изложбената зала Катя Йоцова.
Катя Йоцова с Любен Генов в зала "Околийската къща". Снимка: КАМЕРТОН (архив)

 

За първи път от 17 години на 1-ви февруари в изложбена зала „Околийска къща“ в Дупница няма да бъде подредена традиционната регионална изложба „Приятели“. Тя ще бъде заменена от друга изложба,  назована от уредника Катя Йоцова с философското наименование „Аперцепции“. В названието е заложена идеята, че за да разбираш изкуството, е необходима интелектуална подготовка.

 

В експозицията свои творби ще покажат десет значими български художници и скулптори, известни със своята работа в България и чужбина. Някои от тях са редовни участници в изложбите на „Околийската къща“. Това са Николай Янакиев, Румен Статков, Любен Генов, Валентин Топалов, Симеон Панайотов, Иван Милушев, Ралица Мирчева, Емил Попов и Момчил Мирчев. Всеки от тях ще представи по три свои произведения. Ще бъде показана творба и на покойния художник и бивш уредник на „Околийската къща“ Андрей Севдин.

 

Идеята на Катя Йоцова е „Аперцепции“ да се провежда ежегодно през февруари, вместо „Приятели“, която обаче няма да бъде преустановена. Традиционната изложба, която събира художници предимно от Югозападна България, но и от столицата, ще бъде организирана, но през една година и няма да се открива в месеца на любовта и виното, каквато беше идеята на Андрей Севдин, а през лятото, обясни Катя Йоцова пред „Камертон“. Така следващото й издание ще бъде през 2021 година. Уредничката е взела това решение, тъй като е забелязала отегчение и отдръпване от страна на съучредителите и творците от редовната експозиция.  

  

Хората могат да си помислят, че съсипвам традиционна изложба. Не, нищо подобно. Проектът не се убива, просто ще се разреди и ще стане биенале. Нова декада дойде, време е за нещо различно. Не виждам нищо лошо в това. „Приятели“ се организираше всеки 1 февруари по идея на Андрей Севдин. В новата изложба ще бъдат задължително представяни и негови творби, защото той е много голям художник. Жалко, че си отиде без време. Той съвсем спокойно може да бъде нареден до тези знаменити твроци“, коментира Катя Йоцова.

 

Изложбата „Аперцепции“ ще бъде открита в „Околийската къща“ на 1 февруари от 15:00 ч.


Последвайте страницата на КАМЕРТОН във Фейсбук.