Формално управление = мръсен въздух

През лятото на миналата година Общинският съвет в Дупница прие Програма за намаляване на фините прахови частици в нашата община със срок на действие 2019 – 2023г. Знаехте ли за това? Не, но нищо. Можете да сте спокойни, защото имаме мерки, с които да борим замърсяването на въздуха. А такава „програма“ имаше и за предходния 4-годишен период. И за това не сте знаели, нали? Нищо, важното е, че управляващите се грижат за вас. Вие сте гласували за тях и затова можете да сте спокойни, че са помислили за вашето здраве. А дали е така, предлагаме ви гледната точка на Ани Вакъвчиева, общински съветник в предишния управленски мандат на местния парламент.
Снимка: КАМЕРТОН

 

Изминаха шест месеца от приемането на Програмата за намаляване на фините прахови частици в община Дупница за периода 2019 – 2023 година*. Предишният Общински съвет се отнесе формално към този важен документ, а само шест месеца по-късно сме свидетели, че проблемът е реален и никак не е за подценяване. Когато Програмата се обсъждаше на сесия на местния парламент, бях единствената, която постави въпроса за липсата на постоянен мониторинг на качеството на атмосферния въздух в Дупница.

 

Програмата за намаляване на фините прахови частици (ФПЧ) бе приета на база на математически изчисления (а не на реален мониторинг) за необходимостта от предприемане на мерки в тази посока. В периода 2015 – 2019 година са направени само две измервания – едното през 2015 година от станция на връх Рожен (!) и другото през 2017 година, и то в рамките на само два дни, от мобилна станция на РИОСВ – Перник. Няма как тези измервания да покажат реалния мащаб на проблема и да дадат информация за неговия причинител. Още на сесията преди шест месеца попитах може ли да се назначи лечение, без да са направени необходимите изследвания за поставяне на диагноза. Всеки ще се съгласи, че не може.

 

Затова предложих Община Дупница и Общинският съвет да заложат в Програмата средства за покупка на собствени уреди за измервания. Вместо това, бяха заложени 30 000 лв. (за 4-годишния период на Програмата) за осъществяване на информационна кампания, с която да образоват населението относно вредата от отоплението с твърдо гориво. Е, минаха шест месеца от приемането на Програмата, питам, образоваха ли ни вече? Или поне започна ли тази информационна кампания? Друг е въпросът необходимо ли е въобще да ни образоват. Проблемът на населението не е в информацията, а в липсата на финансови средства.  

 

Заложен бе също така срок до 31 декември 2019 година за обособяване на раздел на интернет страницата на община Дупница, където да ни информират ежедневно за „най-актуалните измервания на показателите за състоянието на атмосферния въздух“. Очаквано срокът не е спазен. Но как да стане това, при положение че управляващите нито имат, нито възнамеряват да купят уреди за измерване на ФПЧ? Може би по метода „звездите ми го говорят“?

 

Така че кметът Методи Чимев, вместо да задава безмислени въпроси на РИОСВ - Перник, чиито отговори се съдържат в собствената му Програма, нека просто да си спомни какво са предложили той и експертният му екип и какво е прието от Общинския съвет, и да каже нещо от приетото прилага ли се изобщо и доколко ефективно е то.

 

Смятам, че в момента кметът не цели решаване на проблема, а само си измива ръцете с екоинспекцията, единствено защото Дупница бе спомената в новинарска емисия на една национална медия като общината с най-мръсен въздух в страната. Целта е симулиране на „предприемане на действия“, докато дойде пролетта, после лятото и проблемът бъде забравен до другата зима, когато ще имаме повторение на същото...

 

Но така е, когато гледаме формално докладната (на кмета) „да мине“. Пък кой от съветниците я е прочел, кой - не (повечето не, все пак 75 страници, „тежко“ четиво ), няма значение. Резултатът в случая е налице: формално управление – мръсен въздух.   


*Програмата за намаляване на фините прахови частици в община Дупница е изключително интересно четиво за всеки, който се интересува от темата. С документа можете да се запознаете тук.  

 


Последвайте страницата на КАМЕРТОН във Фейсбук.