Дупница празнува освобождението от петвековна османска власт

В историческата възстановка на посрещането на Освободителя на Дупница майор Орлински и Шествието на свободата се включиха фолклорни танцови и музикални състави, представители на читалищата, Историческия музей, местната власт, общественици и немалко други граждани
Снимки: КАМЕРТОН

 

С историческа възстановка и Шествие на свободата днес бяха отбелязани 142 години от Освобождението на Дупница от турско робство. За трета поредна година в реконструкцията на паметното събитие се включиха фолклорни танцови и музикални състави, представители на читалищата, Историческия музей и Община Дупница. Въпреки студа и валежите ту от дъжд, ту от сняг, към Шествието на свободата се присъединиха и немалко други граждани. По маршрута от Горна махала към центъра на града мнозина излязоха пред домовете си, за да наблюдават преминаването на процесията. В нея се включиха кметът Методи Чимев, заместникът му Крум Милев, председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов, общински съветници, кметове и на села, общественици и други.  

 

 

Тържественото посрещане на руския хусарски ескадрон, предвождан от командира на IV Мариуполски полк майор Иван Павлович Орлински, се проведе обичайно на кръстовището при „Рибарника“. Пристигането на освободителите известиха деца с викове „Идват! Идват!“, така, както описва събитието в спомените си дупнишкият краевед Никола Лазарков.

 

 

В ролята на майор Орлински тази година влезе 21-годишният Ивайло Йорданов, танцьор във ФТА „Актавис“. След като слезе от коня, целуна кръста на отец Иван Айдаров, който пък изигра архиерейският наместник от времето на Освобождението Секеларий Христо Костов. Диалогът между тях бе прсъздаден дословно по спомените на Лазарков. Освободителите бяха посрещнати и от момичета с  питки с мед и сол, плодове, ракия и им подариха по един вързоп с чемшир за здраве.

 

  

 

 

 

Хубаво е, че възстановката стана традиция, трябва да се помни този миг от историята на Дупница. За мен е голяма чест да бъда част от това мероприятие и най-вече да играя главната роля“, каза пред „Камертон“ Ивайло Йорданов, който влезе в ролята на Освободителя на Дупница и Горна Джумая майор Орлински.    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Шествието на свободата“ започна от ул. „Орлинска“ в Горна махала и спря на паметната плоча на мойор Орлински, за да бъде почетена неговата памет с кратка церемония и поднасяне на венци и цветя. Общинският духов оркестър изнесе тържествен рецитал. Събитията от 2 януари (стар стил) 1878 г. припомни доректорът на Историческия музей Анелия Геренска. Честит празник! Защото днес празнуваме Освобождението на нашия град от петвековна османска власт. Преди 142 години нашите предци дупничани посрещат ескадрона на майор Иван Павлович Орлински от IV Мариуполски полк, който според военновременните закони на практика регламентира присъединяването на Дупнишко към новоосвободените земи. Именно този момемнт и този ден е преломният в историята на нашия град, защото Дупница стъпва в епохата на новото време, време на свободно развитие, модернизация и благоустройство“, каза Анелия Геренска пред паметната плоча на майор Орлински.

 

 

С изпълнения на народни песни и десетки развети български трикольори шествието продължи по ул. „Николаевска“. Участниците във възстановката спряха и пред паметната плоча на дупнишките опълченци, която се намира пред Дома на техниката, където също бяха поднесени венци и цветя.

 

 

 

Шествието приключи пред Дома на техниката, където по традиция се извиха дълги народни хора, с което бе пресъздадено народното веселие в деня на посрещането на майор Орлински в Дупница и Освобождението на града от турско робство.    

 

 

 

Припомняме, че официално празника отбелязваме по нов стил на 14 януари, но организаторите на събитието са взели решение да се провежда ежегодно в неделен ден около празничната дата, за да не причиняват неудобство в работен ден със спирането на движението по маршрута на Шествието на свободата.