Чимев с мерки срещу нощните разходки на конете край Парка и Е-79

Всеки стопанин ще бъде предупреден от Община Дупница и от полицията за наказателните и административни мерки
Снимка: КАМЕРТОН

 

Кметът Методи Чимев ще изиска с писмо до ОДБХ - Кюстендил списъка на всички собственици на коне и техния брой на територията на община Дупница. Причината за това е зачестилото пускане на коне на нощни разходки в района над парк "Рила" и в района на главен път Е-79.

 

Всеки един от животновъдите ще бъде предупреден за наказателните и административни мерки. Справката със собствениците ще бъде предоставена и на полицията в Дупница за предприемане на превантивни действия.

 

Животинският обект, където се прибират заловените свободно движещи се коне, работи само през деня, уточняват от пресцентъра. Миналата година там са били задържани 46 животни на 33-ма собственици - 22-ма от тях са от Дупница, а останалите 9 са от село Бистрица. За всяко прибрано животно се плаща 20 лв. за залавянето и още 25 лв. за престой в общинския конярник до 24 часа.

 

Според кметството свободно пуснатите коне през деня са намалели драстично, но за сметка на това продължават набезите вечер и нощем. Големият проблем е, че по този начин се създават предпоставки за пътни катастрофи.