Градската библиотека става все по-притегателна за децата в Дупница

„Мисля, че се преувеличава в общественото пространство твърдението, че децата не четат. При нас идват изключително интелигентни и любознателни ученици“, казва главният библиотекар Валентина Алексиева
Снимки: КАМЕРТОН

 

На повече популярност се радва напоследък Детският отдел на библиотеката към читалище „Зора“ в Дупница. За поредна година броят на новорегистрираните малки читатели е по-голям. Те вече са 381, с 60 повече, отколкото през 2018 година. Това сочи годишната статистика за отминалата 2019-та, съобщи за „Камертон“  главният библиотекар Валентина Алексиева.

 

На мнозина привличането на 60 деца в библиотеката за година може и да не им се стори впечатляващо, но предвид демографската криза и електронната действителност за библиотекарите това е успех. Иначе интерес към книгите от страна на подрастващите никак не липсва, убедена е Валентина Алексиева. „Мисля, че се преувеличава в общественото пространство твърдението, че децата не четат. При нас идват изключително интелигентни и любознателни ученици, които наред с най-популярните детски книги, заемат заглавия и от класиката“, коментира Алексиева.  Тя и колегите й се стараят да привлекат децата към библиотеката и с редица мероприятия, посветени на книгите и четенето. Често организират и срещи с детски писатели. За по-големите са обособили специална „Тийн зона“, където лесно и бързо могат да открият интересна книга за себе си.  

 

 

Най-често заеманата книга от децата миналата година е „Дневникът на един Дръндьо“ на Джеф Кини, следват я „Барбароните“ на Анет Тизон, „Дядовата ръкавичка“ и „Ян Бибиян“ на Елин Пелин, „Приказки по телефона“ на Джани Родари, „Хари Потър“ на  Дж. К. Роулинг  и др. Сред тийнеджърите популярни са и книгите на влогърите Емил Конрад и Станислав Койчев – Стан. Подрастващите обаче не пренебрегват и класическата литература, която изучават в училище. Именно това е наложило Градската библиотека да обнови фонда си с класически заглавия, чиито по-стари издания са се амортизирали от употреба.  

 

Най-голямата библиотеката в Дупница отчита увеличение на броя и на своите възрастни читатели. Новорегистрираните са 928, с над 80 повече от предходната година. Библиотекарите са имали възможност да се убедят, че обновяването на фонда има огромно значение за посещаемостта.

 

 

През 2019 година са вложени около 6 500 лв. за покупка на нови книги. Над 4 000 лв. са от бюджета на читалище „Зора“, а останалото финансиране библиотеката спечели чрез два проекта, които защити пред Министерството на културата. Новите книги от втория спечелен проект дори все още не са в оборот, но до около седмица вече ще са в заемната. „Обновяването на фонда веднага се почувства с увеличение на читателите ни. Няма как да имаме повече посетители, ако не можем да отговорим  винаги на тяхното търсене“, коментира Валентина Алексиева.

 

 

Иначе търсенето на възрастните читатели е изключително разнообразно в жанрово отношение, по-разнообразно от всякога друг път, посочи още главният библиотекар. Сред най-заеманите книги са романтичните трилъри и любовните романи, а най-популярните автори са Даниел Стийл, Сандра Браун, Джон Гришам, Харлан Коубън, Лий Чайлд. Устойчив се запазва интересът към българските автори. Сред най-търсените остават Милен Русков, Иванина Самуилова, Захари Карабашлиев, Катерина Хапсали, Здравка Евтимова и др.

 

Миналата година излязоха много биографии, автобиографии и мемоари, към които дупнишките читатели също са проявили немалък интерес. Често заемани са книгите за Димитър Бербатов, Христо Стоичков, Стефан Данаилов, Стоянка Мутафова, Невена Коканова. Същото се отнася и за книгите, представляващи своебразно свидетелство за времето на Прехода  – „Власт и съпротива“ на Илия Троянов, „Когато капят кестените“ на Стефан Коспартов, „Свидетелства за прехода“ на Иван Костов и др. Запазва се интересът на читателите към историята и най-вече към съвременната и най-новата история, както и към приложната психология. До голяма степен търсенето се определя и от рекламата,  а особено когато сюжетите са и филмирани, влиянието върху читателския интерес се засилва, споделиха още наблюденията си библиотекарите от дупнишкото читалище "Зора", към което функционира най-старата и най-голямата дупнишка библиотека. 

 


Последвайте страницата на КАМЕРТОН във Фейсбук.