Голямо празненство вдигнаха в Дупнишка Бистрица за Богоявление

Над 30 мъже се хвърлиха за кръста в замръзналите води на реката
Снимка: Христо Петров Михалчев

 

С голямо общоселско празненство отбелязаха за поредна година Богоявление в дупнишкото село Бистрица. Честването на един от най-древните християнски празници събра десетки жители и гости на селото. Сред тях бяха и много дупничани, които в търсене на по-спокойна и по-автентична обстановка, пренебрегнаха Богоявленския ритуал в Дупница. Може би и затова мъжете, които се хвърлиха днес за кръста в ледените води на река Бистрица бяха тройно повече от тези в града.

 

 

В Бистрица Йордановден започна от най-ранни зори. В близост до храм „Възнесение Господне“ бистричани запалиха огън, на който приготвиха задължителната греяна ракия. Млади момичета и баби от селото предишната вечер бяха приготвили питки, баници и печени картофи, които поднесоха на днешната празнична трапеза.

 

 

В продължение на повече от  час преди обед се извиваха дълги хора, а след това мъжете се облякоха в носии и начело с кмета Кирил Огненски, който се слави като голям родолюбец,  се отправиха към реката.

 

 

Въпреки че предния ден, както и рано сутринта кметът Кирил Огненски предварително разби леда в реката, се оказа, че преди ритуала по хвърлянето на кръста водите отново са замръзнали. Затова се наложи да бъде разтрошен за трети път със секири. По-възрастните споделиха, че това не е случайно. Според тях бързото замръзване на реката означава, че годината да бъде още по-здрава от предходната.

 

 

Пременени с традиционни ризи и пояси, бистричани, извивайки голямо хоро, пронизаха водите на реката. За Богоявленския кръст се бориха над 30 души. Спаси го 22-годишният Георги Начев.

 

 

Преди това водосвета извърши отец Георги Гелов. В края на службата той пусна бял гълъб, който да полети в небесата. Гълъбът символизира Светия Дух. При кръщението на Иисус Христос във водите на река Йордан на света се възвестила велика тайна, за която Старият завет само загатвал – тайната на Божествената Троица. Отец се явил на нашия слух, Духът се явил на човешкото зрение, а Синът на осезанието ни чрез многогодишното си общуване с хората. Отец изрекъл своето свидетелство за Сина, Синът се кръстил, а Светият Дух долетял като гълъб над водата и кацнал на рамото на Иисус.

 

 

Празникът в село Бистрица завърши така, както и започна – с кръшно хоро около голям огън. Всички си пожелаха здраве и берекет през новата година.

 


Последвайте страницата на КАМЕРТОН във Фейсбук.