32-годишният Георги Димитров извади Богоявленския кръст в Дупница

В реката играха хоро и викаха „Българи! Юнаци!“ десетима дупничани. Благотворителна инициатива по време на ритуала събра 815 лева и 15 евро. Та са за Евгени Йорданов от Яхиново. Спасителят на кръста Георги Димитров ще дари своите средства от Йордановден за същата кауза.
Снимки: КАМЕРТОН

 

32-годишният Георги Димитров успя да извади Богоявленския кръст от ледените води на река Джерман в Дупница. С него, развявайки националния ни трибагреник в ръце, в реката се хвърлиха още девет дупничани. Смелчаците бяха поне двойно по-малко от миналия Йордановден. Липсваше и миналогодишната панаирна обстановка със скара, вино и сергии. След ритуала с Богоявленския кръст обаче мъжете не пропуснаха да изиграят едно хоро в реката с викове „Българи! Юнаци!“, традиция по подобие на Калофер, която се наложи и в Дупница през последните години.

 

 

Въпреки работния ден, на моста се събраха стотици дупничани, които наблюдаваха ритуала. Някои от тях също танцуваха хора и развяваха българското знаме. Сред присъстващите бяха кметът Методи Чимев и неговият заместник Крум Милев.  

 

 

 

 

В организацията на Йордановден край Наковия мост не се включиха кикбоксьорите от „Патриоти Дупница“, които се компрометираха с побоя в сградата на Община Дупница. Така ритуалът бе изцяло организиран от Архиерейското наместничество. Както всяка година, и днес се проведе литийно шествие, което тръгна от църквата „Покров на Пресвета Богородица“ и завърши край река Джерман. Там водосвета извърши архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски в съслужие с отец Илия Дичев и дякон Петър Очков. Кръста хвърли отец Паликарски, след като всички заедно изпяха „Многая лета“.

 

 

 

 

Пожелавам на всички много здраве, щастие и късмет“, каза спасителят на кръста Георги Димитров, който участва за първи път в Богоявленския ритуал. Всички средства, които ще събере Георги след обиколката по домовете в града, ще бъдат дарени за лечението на Евгени Йорданов от село Яхиново. Младият мъж страда от бъбречна недостатъчност и се нуждае от спешна трансплантация. Неговият брат ще му бъде донор, а операцията ще бъде извършена в болница в Турция за 25 000 евро.

 

 

Организатори на благотворителната инициатива в помощ на Евгени Йорданов са Росен Янчев и Анита Илиева. Двамата по време на Богоявленския ритуал събраха за каузата 815 лева и 15 евро.

 


Последвайте страницата на КАМЕРТОН във Фейсбук.