Художници учители откриват изложба в Дупница

Част от изложбата на художниците учители бе показана в Кюстендил миналата година през декември

 

Учители по изобразително изкуство от училищата в Кюстендилска област ще открият изложба на 15-ти март в Дупница. Поради ангажираност на единствената изложбена зала в града, тази в „Околийската къща“, експозицията ще бъде подредена във фоайето на първия етаж в общинска администрация,  до входната врата на кметския кабинет.  

 

Свои творби в изложбата ще покажат  учителите художници Явор Виделов, Лора Делибалтова, Евгени Серафимов, Асен Евтимов, Венко Петров, Петър Даскалов, Виолета Стайкова, Румен Георгиев, Валентин Кьосев, Кирил Кьосев, Налян Стоянова, Георги Пандурски и Детелина Тихолова.

 

Произведенията не са обединени тематично. Ще бъдат подредени живопис, графика и скулптура в жанровете натюрморт, пейзаж, портрет, абстрактна живопис и др. Ще има както традиционни, така и прозведения с по-модерни виждания при използваната техника, обясни Явор Виделов, който е сред организаторите на изложбата.

 

Сред произведенията, които Виделов е избрал да покаже е композиция от четири малки платна, озаглавена „Еволюция на болката“. Творбата му е посветена на покойния и много обичан от дупничани  художник и дългогодишен ръководител на галерия „Околийската съща“ Андрей Севдин.

 

Идеята за изложба на учителите художници се роди спонтанно на чаша кафе миналата година след националното съвещание на преподавателите по изобразително изкуство. Първо идеята бе осъществена в Кюстендил през декември, а сега откриваме изложбата с малки разлики и в Дупница“,каза пред „Камертон“  Явор Виделов.  

 

Експозицията ще бъде открита на 15-ти март от 17.00 часа. За съжаление, малко дупничани ще могат да я видят, тъй като режимът на достъп в общинска администрация е ограничен. Друга изложбена зала обаче няма. Тази в „Околийската къща“ е ангажирана, а Джамията вече е видимо опасна и провеждането на събития там е рисковано.         


Ако тази статия ви е харесала, станете наши приятели във Фейсбук