Социалистите обмислят да искат оставка на председателя на Общинския съвет

Мотивите им са, че Костадин Костадинов системно нарушава правилника на Общинския съвет и не допуска опозицията да изразява свободно мнението си от микрофона в местния парламент. На пресконференция съветниците от БСП отново мотивираха отрицателния си вот относно приетото днес повишение на данък „сгради“ и такса „смет“.
Снимка: Камертон

 

Общинските съветници от БСП обмислят да поискат оставката на председателя на местния парламент Костадин Костадинов. На пресконференция днес Първан Дангов заяви, че за целта социалистите ще започнат преговори за подкрепа от останалите политически групи, ако Костадинов не промени поведението си. Мотивите на Дангов и колегите му от групата на БСП са, че Костадин Костадинов системно нарушава правилника на Общинския съвет и не допуска опозицията да изразява свободно мнението си.

 

 „Овластеният човек, съчетан с некомпетентност и високо самочувствие може да роди само пороци. Такива пороци са налице в управлението сега в лицето на председателя на Общинския съвет. След проведеното последно заседание за 2019 г. на Общинския съвет се затвърждава мнението, че сегашният председател Костадин Костадинов трудно овалдява нервите си при започване на смислени, подчертавам, дебати по отношение на конкретиката на всяко едно предложение. Трудно преглъща мнението на опозицията в лицето на БСП и други представители извън управляващото мнозинство. Изпада в излишна ярост и нерви, когато се споделят различни мнения, извън предложените от официалната власт. Не приемаме такъв подход на работа на сегашния председател на Общинския съвет категорично. На практика никой не може да му казва колко пъти да взима думата. Дава мнение кой е бил подготвен или неподготвен, кой е чел докладните, кой какъв опит имал“, заяви Първан Дангов.  

 

На пресконференцията днес социалистите отново мотивираха отрицателния си вот относно повишаването на данък „сгради“ и такса „смет“.

 

Данъците се увеличиха с 80 % на всички жители в общината. Подчертавам с 80 %, а не със стотинки, както удобно се даваха примери. В града реално данък „сгради“ ще бъде повишен двойно или торйно. Днес се даваха примери за имоти само по селата. Защо не предприемат мерки за намаляване на разходите за чистота, както е записано в Програмата за управление на отпадъците, а непременно се гони да се осигури по-висока такса „смет“, за да има по-високи разходи? Въобще управляващото мнозинство си осигурява комфорта чрез представители от СДС и БДЦ, на практика без никакви дебати. Те гласуват всичко „за“. Излиза, че тези, които плащат данъци и такси, ще плащат още повече, а живеещи в циганските махали, които не са декларирали никаква собственост и благодарение на които реално ГЕРБ спечелиха изборите, няма да плащат нищо“, коментира Първан Дангов. Голям пропуск по думите му е, че никой не е дал обяснение защо сметището пуши целогодишно и кой ще поеме отговорността за замърсяването на въздуха. Дангов подчерта още, че общинските съветници от БДЦ трябва да дадат конкретните отговори за екологичната обстановка, тъй като работят в ТЕЦ „Бобов дол“, който е основен причинител на замърсяването на въздуха в цялата община.

 

Ивайло Петров от своя страна посочи, че в предизборната кампания никой не е споменал за увеличението на данъците и таксите в общината. „Всички сме свидетели, че днес се направи един новогодишен подарък на гражданите на община Дупница. Една сурвачка с увеличението на местните данъци с 80 %. Според мен в политиката трябва да си последователен и да не решаваш проблемите на парче, а изцяло. Когато си избран от два месеца, след това да се правят такива кардинални промени“, допълни Ивайло Петров.

 

Асен Илиев даде пример с учители с 44-годишен трудов стаж с пенсия между 280 и 320 лв., които плащат данъци за сметка на предствителите на малцинствата.

 

На пресконференцията присъстваше и общинският съветник от Движение „Заедно за промяна“ Костадин Севдин. Той посочи, че големият проблем на община Дупница е липсата на икономика. Според Севдин, ако имаше развита икономика, приходите в местната хазна биха били по-високи. Липсата на перспектива за развитие в града е основен мотив на младите и образовани хора да го напускат. Прага на бедност е 362 лв. за страната, а мнозина живеят под него, посочи Костадин Севдин истинските според него проблеми на общината. „Общината се явява като бирник относно плащането на сметките. Ние трябва да направим програма за развитие, за да излезем от порочния кръг „нямаш, а плащаш“. Трябва да погледнем от социална гледна точка, защото хората са бедни. Пренебрегваме местното население, а даваме на някакъв инвеститор някакви права. Ние в нашето движение мислим, че трябва да се подходи генерално на решението на проблемите, а не да търсим пари как да си покрием сметките от година за година, на парче“, коментира Севдин.