50 дупничани протестираха срещу увеличението на данъците

Взеха решение да дойдат на сесията на Общинския съвет утре, когато ще бъде гласувано поскъпването на налозите

 

Около 50 дупничани излязоха на протест срещу предложението за увеличение на данък „сгради“ и такса „смет“. Гражданите се събраха тази вечер на площад „Свобода“, въпреки че призивът за протест бе отправен в социалните мрежи от анонимните администратори на фейсбук страницата „Промяна за Дупница“. Очаквано организаторите не се показаха и на самото събитие.

 

От призива не се е впечатлила и полицията, тъй като нямаше и органи на реда. От тях нямаше и нужда, тъй като протестът беше мирен, събралите се дори и не скандираха. Плакати нямаше, само някои от тях развяваха националния флаг.

 

Въпреки че се оказаха неорганизирани, протестиращите взеха спонтанно решение да отидат утре (30 декември) на извънредното заседание на Общинския съвет, на което ще бъде гласувано поскъпването на данък „сгради“ и таксите за битови отпадъци и за отглеждане на куче.    

 


 
 

БСП – Дупница се обяви против увеличението на данъци и такси

На пресконференция социалистите изразиха подкрепа към търговците от ГУМ – Дупница и критикуваха поведението на председателя на местния парламент Костадин Костадинов
 
Камертон
 

 

БСП – Дупница се обяви против предложението на кмета Методи Чимев за увеличение на данък „сгради“ и такса „смет“. Основният аргумент на социалистите е тежкото социално-икономическо положение в община Дупница. Те се съмняват в мотивите на управляващите, че тази мярка ще доведе до повишаване на приходите в общинския бюджет и смятат, че по-скоро увеличението на данъци и такси ще доведе до спад на тяхната събираемост и до влошаване на инвестиционния климат в общината. Темата бе коментирана от общинските съветници от групата на БСП на пресконференция след днешното заседание на местния парламент.

 

Доходите на дупничани са едни от най-ниските в страната, сочат последните проучвания на НСИ. Не Северозападният район, а именно Югозападният район, изключващ София-град, е на едно от последните места по доходи в страната. Не мсиля, че сега е подходящият момент за увеличение на данъци и такси. Това е непосилно за по-голямата част от гражданите на община Дупница. Когато икономическата ситуация се подобри, когато средната работна заплата нарасне, когато все повече фирми започнат да отварят представителства тук и да създават работни места, тогава може би ще дойде и такъв момент. Когато на всички наши съграждани е ясно, че това е  в полза на общината и събраните допълнителни средства ще отидат където трябва“, посочи председателят на групата на БСП Станислав Павлов. Според него увеличението на данъци и такси ще доведе и до рязък спад на тяхната събираемост. А относно такса „смет“ коментира, че качеството на услугата не отговаря на претенциите на управляващите за повишение на средствата за нейното предоставяне.

 

Първан Дангов от своя страна съобщи, че преди сесията на 30 декември, когато се очаква да бъдат гласувани предложенията да увеличение на данъци и такси, общинските съветници от БСП ще проведат срещи с граждани и организации, с които ще обсъдят темата. Той изрази безпокойство, че повишението ще отблъсне потенциални инвеститори от Дупница.

 

Основният критерий би трябвало да бъде събираемостта. Не може  тя да бъде 60 % и да искаш да увеличаваш ставката с риск  да падне още повече. Много ми е интересно как ще гласуват т.нар. десни съветници, при положение че таксата за битови отпадъци на фирмите ще се увеличи драстично. Фирма, която има достатъчно инвестиции в сферата на шивашкия бизнес, миналата година, на реалната данъчна оценка, е платила такса „смет“ 9 000 лева. С новата ставка ще бъде над 17 000 лева. Е, какъв инвеститор ще открива нови работни места? Как ще гарантира общинското ръководство, че ще бъдат привличани нови инвеститори? Иначе председателят говори, че е много загрижен за бизнеса, инвестициите и хората“, коментира Първан Дангов. 

 

Съветниците от БСП критикуваха и поведението на председателя на Общинския съвет Костадин Костадинов, като го обвиниха в авторитарност и в отказ да подлага на гласуване предложения на съветници. Поводът бе спор в залата днес между Костадинов и социалистите във връзка с докладни записки, касаещи разрешение за подробни устройствени планове. Обичайно те са свързани с интереси на инвеститори. Групата на БСП гласува против тях, тъй като са внесени в зала преди да бъдат сформирани постоянните комисии и съответно преди да бъдат обсъдени в тях. „БСП не е против инвестициите, а против нарушаването на принципите на работа на Общинския съвет. Не може без утвърдени постоянни комисии да се взимат ключови решения за бъдещето на цели райони от община Дупница. Не може да противопоставяме на сляпо инвестиции срещу риск от безводие в Джерман. Не искаме съветниците от БСП да сме част от едни решения, които ги взимаме на тъмно, без достатъчно информация, без законни представители на нашата партия в постоянните комисии и с някакви завоалирани обяснения на самата сесия“, заяви Стансилав Павлов.

 

Този Общински съвет с този председател започва с диктат и силови мерки на налагане на мнение“, заяви от своя страна Първан Дангов.

 

Съветниците от БСП се обявиха и в подкрепа на дребните търговци от ГУМ – Дупница по повод разпространявани слухове за инвестиционни намерения от страна на големи търговски вериги към партера на общинския магазин. „Според нас трайното развитие на общината е именно да се подпомагат тези дребни търговци, което ще доведе до резултати в бъдеще. А не да дойде една верига, да ги остави тези хора без работа, да се закрият десетки фирми, да се назначат десет или двадесет човека на трудови договори. Така ще принудим още повече хора от Дупница да се махнат, ще падне събираемостта на данъците и т.н.“, мотивира се Станислав Павлов. Двамата с Първан Дангов определиха като непродуктивно и отношението на Костадин Костадинов към работата на театъра и музея.

 


Последвайте страницата на КАМЕРТОН във Фейсбук.