Свидетели бавят приключването на процеса за убийството на Любен Любенов

Съдът наложи глоби на двама от неявилите се и по този начин възпрепятствали хода на делото
Близките на Любен Любенов очакваха днес заключителни пледоарии и присъда

 

Кюстендилският окръжен съд отложи делото за убийството на дупничанина Любен Любенов. Подсъдим в процеса е Йордан Методиев. Припомняме, трагедията стана на 27-ми септември 2015 година. Любен Любенов бе тежко ранен в кърваво меле на ул. „Драгой Болярин“ в района на „Цигането“ в Горна махала. Сбиването става заради вражда между семействата на ромските бизнесмени Евгени Янев – Ладимото и Калин Георгиев - ромски бос на Гиздова махала. Конфликтът първоначално възниква между младежи от двете семейства, а след това прераства в кърваво меле, в което се включват и възрастните.

 

Причина за отлагането на делото днес стана неявяването на редовно призования свидетел Йордан Тошев и невъзможност да бъдат открити за изслушване в съдебната зала Владимир Христов, Борислава Борисова и Атанас Атанасов. Предполага се, че последните са в чужбина, но местонахождението им не е установено. На двама от тях съдът наложи глоба заради неявяването им в зала.

 

По-рано днес съдът даде ход на делото, като се очакваше да бъдат изслушани заключителните пледоарии на страните в процеса. Оказа се обаче, че все още не са разпитани всички свидетели. Изслушани бяха двама от тях -  Владимир Харизанов и Любен Димитров, но те не споделиха подробности за трагичния инцидент, възникнал в района на Цигането в Горна махала, с мотива, че вече са загубили спомените си. В залата обаче съдът прочете показанията им, дадени в хода на досъдебното производство, след което се отегли на съвещание.

 

Взето бе решение делото да се отложи. Следва съдът да направи опит за издирване в чужбина на тримата свидетели Владимир Христов, Борислава Борисова и Атанас Атанасов чрез „Евроджъст“ и Националната съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела, за да се установи адреса им на местоживеене. Съдът наложи глоби по 500 лв. на Владимир Христов и Борислава Борисова, тъй като с неявяването си станаха причина за отлагане на делото.  

 

Процесът ще продължи през януари 2020 година.

 


Последвайте страницата на КАМЕРТОН във Фейсбук.