Концерт и музикално ателие за децата на Дупница

Музикални педагози ще пренесат децата в света на стойностната музика и музикалните инструменти, с които се създава
Снимка: cybertropix.com

 

Концерт и музикално ателие под надслов „Пътешествие в света на музикалните инструменти“ ще се проведе в Дупница. Организатори на събитието са преподавателят по музика Августина Георгиева и ръководителят на пиано студио „Музикална работилничка“ Яна Чинова. Съорганизатор е Община Дупница, която предоставя залата за събитието. Специално участие в концерта ще вземат и музикантите от Общинската духова музика.

 

На 21-ви декември (събота) от 11.00 часа в Заседателната зала на общинска администрация детската публика ще има възможността да чуе основно класически произведения. Ще бъде подготвен и коледен репертоар, военни маршове, хора. Освен това всеки инструмент, с който ще си служат музикантите на концерта, ще бъде обстойно представен пред публиката. Децата ще научат любопитни факти за създаването, историята и възможностите на цигулката, пианото, флигорната, басфлигорната, малък и голям барабан, баритон и др. Накрая ще могат и да се докоснат до тях и дори да се опитат да посвирят.  

 

Основен автор на идеята за образователния концерт е Августина Георгиева, която преподава музика в СУ „Св. Климент Охридски“, гр. Дупница и ОУ „Христо Ботев“, с. Крайници. Тя сподели пред „Камертон“, че в зависимост от интереса на децата концертът може да се превърне в традиционен в бъдеще.

 

Идеята се зароди на базата на това, което виждам в училище като преподавател. Нашите деца масово не познават инструментите, не са ги виждали, почти нищо не знаят за тях. Часовете по музика по никакъв начин не са достатъчни, за да възпитат у тях някакъв вкус към музиката.  Навсякъде по света се провеждат подобни образоватлени мероприятия, не само класически, разбира се. Организират се с цел децата да се чувстват напълно свободни и да могат да разгледат и да се докоснат до всеки един музикален инструмент. Докато са малки и са все още много любопитни, винаги изявяват подобни желания. Надявам се предимно деца да посетят концерта“, представи идеята си пред „Камертон“ организаторът Августина Георгиева.

 

СЪБИТИЕТО ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ТАЗИ СЪБОТА (21 ДЕКЕМВРИ) ОТ 11.00 ЧАСА В ЗАСЕДАТЕЛНАТА ЗАЛА НА ОБЩИНА ДУПНИЦА. ВХОДЪТ Е СВОБОДЕН. 

 


Последвайте страницата на КАМЕРТОН във Фейсбук.