Бившият радио- и тв водещ Ивайло Орманков ни разказва истории в рамки

Авторът се завърна на художествената сцена след 30-годишно прекъсване, посрещнат от топло приятелство и признателност
Снимки: Камертон

 

Уредникът на изложбена зала „Джамията“ Ивайло Орманков откри в Дупница своята трета самостоятелна изложба. Авторът представя 38 акварелни творби, създадени чрез техниката „мокро в мокро“. Експозицията е озаглавена „Спомени и мечти“, а картините са именувани поетично на чувства, настроения и размисли за сезоните. Откриването на изложбата събра в Джамията настоящи и бивши колеги на художника, негови близки и приятели, местни културни дейци, общественици и други любители на изобразителното изкуство.

 

 

 

Ивайло Орманков е уредник на изложбената зала от месец май тази година. В Дупница е познат като телевизионен и радиоводещ на предавания за кино. Преди да намери това свое поприще в радио „Астра плюс“ и местната кабелна телевизия, той работи 14 години като учител по изобразително изкуство, каквато всъщност е специалността му, която е завършил в бившия Педагогически колеж „Св. Иван Рилски“. Именно в дупнишкия колеж неговият преподавател доц. Ивайло Попов го съветва да се насочи към работата с акварелни бои и техниката, която след това му става любима.

 

Всичко е плод на въображението ми. Картините нямат връзка с реални обекти. Използвам много вода, а тя е неукротима и не можеш да й казваш какво да прави. Ти само се водиш по нея и след като изсъхнат картините, нищо не можеш да промениш“, сподели пред „Камерон“ Ивайло Орманков. Разказа ни още, че много често картините му отиват в коша за боклук, ако не са създадени по възможно най-добрия начин според неговите усещания. Перфекционизъм или пословичната несигурност на таланта, може би отговорът на този въпрос е в скромното самоопределяне на автора като рисувач, а не художник. С последното обаче е готова да поспори бившата водеща в радио „Астра плюс“, в момента преводач на художествена литература, Евелина Пенева, която е сред най-близките приятели на Орманков. „Прекрасна, възхитителна живопис, поетична, ефирна, невероятна!“, е оценката, която тя даде за работата на своя приятел. В емоционална реч при откриването на изложбата снощи Евелина Пенева представи Ивайло Орманков и като човек от породата на „незаменимите хора“, и като възхитителен художествен талант. 

 

 

 

 „Има незаменими хора, които ви дават право на избор, без значение дали самите те обичат да командват, избухливи са понякога или са нетърпими, защото решават в себе си някаква своя си задача, която ги мъчи, дори тогава тези хора ви дават избор. Същото правят и когато изказват себе си с история, музика или картини. Такъв е Ивайло Орманков, който се оставя водата да го води, докато рисува сънища, в които всеки може да види змейове, дървета и вулкани, лица, цветя и замислени овчици или друго, според настроението, живота или себе си. А още ни показва криле, небе, кръст, птица и ангел, разперил крила над нас. Кара ни да се замислим това, което виждаме цвете ли е, око ли е, в окото ли е цветето и да притихнем пред изплуващите от синевата цветя – сигурно покълнали сълзи от някогашен разговор, случил се най-вече с тишина, когато ни е бил подарен най-върховния израз на общуването в едно приятелство: възможността просто да мълчим. Такъв е той и неговите приятели го знаем, но е време да го кажем и на глас, да го напишем на хартия и да го уверим от сърце и душа, че той, Ивайло Орманков, ни е ценен, скъп и незаменим наистина! Разказвай ни още истории в рамки, приятелю, каквито ти душа иска, обичаме да те слушаме!“, бяха част от искрените думи на Евелина Пенева.

 

Ивайло Орманков с преводачката и негова близка приятелка Евелина Пенева

 

Всъщност именно приятели насърчават Ивайло Орманков да открие самостоятелна изложба след 30-годишно прекъсване на неговите публичните изяви като художник, призна пред „Камертон“ самият автор. Преди настоящата експозиция той е имал още две, които обаче не са били в Дупница, така че в родния си град представя творчеството си за първи път.  

 

Изложбата ще остане подредена в зала „Джамията“ до края на месец декември.