Ученически семинар по повод 100 години от Ньойския договор се проведе в Дупница

Обширни и изключително задълбочени доклади по темата за една от най-пагубните спогодби в цялата българска история представиха единадесетокласници от ПГ „Христо Ботев“, СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ и ПГ „Акад. С. П. Корольов“

 

Ученически семинар по повод 100 години от подписването на Ньойския мирен договор се проведе днес в Дупница.  Домакин на събитието бе ПГ „Христо Ботев“, а организатори бяха НЧ „Ген. Г. Тодоров-2011“ и Община Дупница. Свои доклади по темата за една от най-пагубните спогодби в цялата българска история представиха единадесетокласници от ПГ „Христо Ботев“, СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ и ПГ „Акад. С. П. Корольов“.

 

Йорданка Рангелова, Александра Иванова и Христо Павлов от ПГ „Акад. С. П. Корольов“ припомниха в презентацията си подробности около подписването на Ньойския мирен договор на 27 ноември 1919 г. Разработката им включваше информация за състава на българската делегация в Париж, загубите и наказанията за България, финансовите ни задължения, военните клаузи, информация за ратифицирането на договора на 15 февруари 1920 г. и накрая малкото положителни следствия от договора, като присъдиняването ни към Общността на нациите и Международната организация на труда (МОТ). 

 

Валентин Василев и Стефан Глухарски от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ бяха подготвили доклад за причинте поради които България взема решението да застане на губещата страна в Първата световна война. Обхванаха темата за формирането на правителството на Васил Радославов след Междусъюзническата война и преориентацията на българската външна политика към Германия и Австро-Унгария.

 

Началото и хода на военните действия през Първата световна война обхванаха Стилияна Михайлова и Весела Иванова. Разказаха за всички причини, довели до нейното избухване, представиха статистика за броя на жертвите, допълниха сведения за Антантата и Тройния съюз и конкретизираха най-важните военни действия.

 

Венеция Томова и Магдалена Стоянова от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ разказаха за Парижката мирна конференция, когато са подписани Версайския, Сен-Жерменски, Ньойски, Трианонски и Севърски договори, и победените страни приемат условия на победителите. Не пропуснаха и подробности за загубите на България и надеждите на българското населене за възвръщане на отнетите територии.

 

Алексия Ачова и Никол Григорова от ПГ „Хр. Ботев“ разказаха за състоянието на българите на фронта по време на Първата световна война, критичното състояние на икономиката ни, глада, бунтовете, умората и пр. Също така илюстрираха великите български битки и обърнаха специално внимание на гениалния командир ген. Владимир Вазов.

 

Въпреки че по сценарий организаторите бяха подготвили допълнителни въпроси, до тях така и не се стигна, тъй като с обширните си и задълбочени доклади учениците бяха вече отговорили. Стана ясно, че за прецизното събиране на материалите и подготовката на младежите за семинара са им помогнали техните преподаватели Маргарита Сапунджиева, Биляна Маринова, Димитрина Зарева и Татяна Кръстовчева.

 

Учениците освен поздравления и аплодисменти получиха и  награди – исторически книги и календари с изображения на възрожденска тематика.

 

Сред гостите на ученическия форум днес бяха директорът на ПГ „Христо Ботев“ Геновева Ризова, представители на НЧ „Ген. Г. Тодоров“, Община Дупница, съученици на участниците и др.