Кино талант от Дупница изгря на „Детска киномания 2019“

12-годишният Борис Караганов стана победител в националния конкурс за късометражни филми, създадени от деца
Снимка: Фейсбук

 

12-годишният Борис Караганов от Дупница е победител в конкурса за късометражни филми „Детска киномания 2019“. Лентата на ученика от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, озаглавена „Кратък филм за любовта“, бе излъчена на голям екран в кино „Люмиер“ в НДК, където в края на миналата седмица за втора поредна година се проведе детския кино форум – част от фестивала „Киномания“.

 

В програмата бяха включени 12 игрални и 9 стоп моушън анимационни филма. Те бяха разпределени в няколко категории – най-добър игрален филм, най-добър анимационен, най-добра актьорска игра, най-добър оператор, най-добър сценарий, декор и адаптация. В състава на журито бяха аниматорът Златин Радев, кинорежисьорът Виктор Божинов, Никола Николов от киностудио UFO, Диана Димитрова от "Откраднат живот" и Найа Арсова - малката актриса от "Пътят на честта".

 

За представянето си малкият кинотворец от Дупница получи грамота, книги и други предметни награди. Единствената причина да не получи статуетка „Детски Оскар“ е, че филмът му не отговаря на условието на конкурса за продължителност до 3 мин. Но това е така, тъй като лентата не е създадена специално за форума. Борис отдавна проявява голям интерес към фотографията и създаването на клипове и дори има собствен канал в платформата “YouTube”. Като част от хобито му е създаден и „Кратък филм за любовта“, а решението да участва в националния конкурс е взето спонтанно и почти на шега. Неочаквано обаче филмчето е включено в конкурсната програма и дори става победител.

 

 

Много съм щастлив, че бях награден и филмът ми се излъчи на голям екран в кино „Люмиер“. Това ме мотивира да правя още клипове“, сподели пред „Камертон“ победителят в конкурса Борис Караганов.

 

Идеята за хумористичния сюжет на лентата е вдъхновена от нямото кино и по-точно от лентите на незабравимия Чарли Чаплин, чийто голям почитател е Борис. Във филма участват самият автор, неговият брат Антонио Караганов и тяхна близка приятелка Кати Миланова. В лентата, под вещото ръководство на своя по-голям брат, Боби прави опити да спечели сърцето на момичето, което харесва, а това неизменно води до куп забавни моменти. Развръзката е неочаквана...