Испански художник изнесе урок на ученици от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“

Илюстраторът на книги и автор на комикси Асиер Ускудун Гонсалес запозна учениците от испанските паралелки с пътя на твореца от зараждането на идеята до завършеното произведение
Снимки: СЕУ "Св. Паисий Хилендарски"

 

Вдъхновяваща творческа среща имаха днес учениците от испанските паралелки на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Дупница. В езиковото училище гостува испанският илюстратор на книги и автор на комикси Асиер Ускудун Гонсалес. С него бяха съветникът по образователните въпроси за България, Унгария, Молдова, Румъния, Сърбия и Турция г-н Анхел Сантамария Барнола и секретарят на Отдела по образователните въпроси г-жа Тереса Муньис.

 

Асиер Ускудун Гонсалес запозна практически учениците с пътя на твореца от зараждането на идеята до завършеното произведение, подчертавайки важността на всеки един етап и детайл от работата – източници на вдъхновение и информация, първи скици, избор на материали, цветове  и тяхното значение за художественото и емоционално въздействие върху читателя чрез свои илюстрации за детски книги.

 

 

Освен това художникът запозна учениците и с творчеството на най-ярките съвременни испански и френски илюстратори, като обясни как да се открива неповторимия стил на всеки творец. След срещата Асиер Ускудун Гонсалес разговаря с ученици с особен интерес към рисуването и видя техни рисунки.

 

Гостите подариха книги на училищната библиотека.