Сметището в Дупница отново гори

 

Сметището в Дупница отново се запали, пишат ни читатели и ни  изпращат снимки. Димът се разпространява на голям периметър в подножието на планината и слиза, както най-често се случва, към село Джерман и останалите населени места на юг от Дупница. Миризмата от поредния пожар на сметището се усеща и в някои градски квартали, пишат ни още читателите.

 

 

Както многократно сме писали, от Община Дупница признават, че не могат да се справят с проблема и това въобще не е по силите на никого. Еколозите в кметската администрация са категорични, че няма начин самозапалването да се предотврати. Същевременно, при едно от поредните запалвания на сметището преди два месеца, проверка на РИОСВ – Перник установи, че не се извършва запръстяване и не е осигурено достатъчно количество земна маса за потушаване на възникналото запалване. Установено бе още, че сметището, макар и закрито, се използва за депониране на отпадъци. Екоинспекцията тогава съобщи, че на Община Дупница ще бъде съставен акт, но такъв все още няма.

 

Еколозите в общинска администрация казват, че единственото, което ще ни избави от постоянното обгазяване е рекултивацията на сметището, проектът за която е в процес на подготовка.