В Дупница започнаха дни, посветени на руската царска фамилия Романови

Софийско сдружение популяризира в страната живота и делото на Николай II. В Дупница инициативата бе открита с изложба.
Снимки: Камертон

 

Изложбата „Последният руски император по пътя на Голгота“ бе открита снощи в зала „Околийската къща“ в Дупница. Събитието е част от историко-информационна кампания, инициирана и проведена и в други градове в страната от софийското сдружение „Път към новия свят“ по повод навършването през миналата 2018 година на 150 години от рождението на Николай II и 100-годишнината от убийството на цялото царско семейство. В тази връзка през следващите 10 дни в Дупница ще се проведат беседи, лекции и прожекции на филми на историческа тематика, които имат за цел да представят семейство Романови и император Николай II като духовни и високонправствени образи, неразбрани от своите съвременници.

 

 

Част от показаните в изложбата 60 фотографски черно-бели и цветни кадри са известни, докато други изклчючително редки, дело на дворцовия фотограф. Основният замисъл е чрез тях да се покаже по непринуден начин цялото царско семейство. Според организаторите особено любопитни са снимките, заснети на императорската яхта „Щандарт“, където до известна степен всички са били освободени от дворцовия етикет. Не липсват и изображения от Първата световна война, където единственият син на Николай II, Алексей, се бие заедно с баща си на фронта, както  и от заточението на семейството в Екатеринбург.

 

На откриването на експозицията председателят на сдружение „Път към новия свят“ Станислава Бакърджиева и секретарят Ива Теофилова представиха лекция, съдържаща малко известни исторически факти за последното царско семейство. Събитието предизвика интереса на представители на община Дупница, актьори, художници, любители на историята, общественици.

 

 

Ние виждаме в семейство Романови един невероятен пример за човешки добродетели. Образи като Николай II или Левски, Раковски, Вазов излизат извън рамките на една страна. Те просто показват как следва да се живее. Затова ние в този случай не се опитваме да делим хората на българи или руснаци, ние гледаме личностите. Идеята не е да утвърждаваме последния руски император, да отмъщаваме или да омаловажаваме нашето значение като нация. Когато в нашето съзнание се появи една такава ярка личност, неразбирана в своето време, в нас се ражда импулсът да покажем истината такава, каквато е. Историята би трябвало да се разглежда от различни гледни точки, като грешките не бива да се повтарят“, каза за „Камертон“ Станислава Бакърджиева.

 

Интересното е, че и българи и руснаци се интересуват изключително от темата, като ние българите гледаме по-непредубедено. Руснаците от своя страна имат изградени предразсъдъци заради наложения впоследствие социалистически режим. Наистина на първо място сме хора, след това българи, руснаци, млади или стари. Стремежът е в обществото всичко да се дели, но би било добре да взимаме едно общо зърно и да го разглеждаме. Надяваме се да бъдем в полза на аудиторията в Дупница и по някакъв начин да докоснем сърцата на дупничани“, добави Ива Теофилова.

 

Изложбата ще остане подредена в Околийската къща до 21 ноември, а посветените на Николай II дни в Дупница ще продължат до 26 ноември.

 

Ето и програмата:

 

13 ноември – Прожекция на историческия филм „Оклеветения цар“

14-15 ноември – Прожекции на епизоди от филма „Отечествената история“

19-20 ноември – Прожекции на филмите „Защо падна монархията“ и „Развенчаните митове“

21 ноември – Презентация „Как да съхраним любовта и хармонията в семейсвото. Исторически пример на семейство Романови“

26 ноември – Лекция „Император Николай II. Пътят на кръста“.

 

Всички мероприятия са с начален час 17.30.