Няма образувани досъдебни производства за търговия с гласове в Дупница

Три от петте разследвания, за които съобщиха от пресцентъра на главния прокурор след изборите, са по случая с тормоза над кметицата на Крайници. През двата изборни дни в Районната прокуратура са постъпили 29 сигнала за нарушения, 26 от тях са отхвърлени.
Снимка: Камертон

 

Няма образувани досъдебни производства за търговия с гласове в Дупница. Това става ясно от писмен отговор на запитване от „Камертон“ до Районната прокуратура в Дупница. През двата изборни дни, 27 октомври и 3 ноември, дежурните прокурори са получили 29 сигнала за изборни престъпления. По 26 от тях е постановен отказ за образуване на досъдебно производство, тъй като престъпления не са установени, а по три от сигналите проверката все още не е приключила.

 

Припомняме, че в деня на балотажа от предизборните щабове в Дупница бяха подадени сигнали за търговия с гласове в районите на „Гиздова махала“ и „Каваклия“. В тях се съдържат конкретни имена на лица, за които се твърди, че са свързани с изборни престъпления. Имаше жалби до ОИК и за други нарушения, които бяха препратени на прокуратурата по компетентност. По кои от тях проверката продължава от държавното обвинение не съобщават.

 

Стана ясно, че три от петте досъдебни производства, за които съобщиха от пресцентъра на главния прокурор след изборите, са по случая с тормоза над кметицата на село Крайници Мариана Димитрова. За всяко едно от посегателствата спрямо нея е образувано отделно досъдебно производство. Всички са по чл. 167,ал.1 от Наказателния кодекс. Текстът предвижда от една до три години лишаване от свобода и глоба от хиляда до десет хиляди лева за този, който чрез насилие, измама, заплашване или по друг незаконен начин пречи на някого да осъществи избирателното си право или да бъде избран.

 

Другите две досъдебни производства, образувани от Районната прокуратура в Дупница срещу избрателните права на гражданите, са по сигнали от община Кочериново. Разследва се представяне на фалшиво пълномощно  пред местната ОИК за регистрацията на коалиция за участие в изборите, както и предложение за покупка на глас за определен кандидат срещу сумата от 50 лв. в изборния ден на 27 октомври в село Цървище.