Ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ с отличия от национална конференция

 

Ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ се върнаха с награди от IV-та Национална ученическа конференция в Кърджали, съобщиха от НЧ „Ген. Георги Тодоров-2011” – съиницатор на дупнишкото участие в събитието. Конференцията бе посветена на 140 години от Освобождението на България и се проведе под наслов „140 години от Руско-турската освободителна война“.

 

За изследователската си работа и изготвения доклад на тема: “Освобождението на Дупница“ бяха удостоени с второ място Христина Чалъкова от IX клас и Симона Лазаркова от ХI клас. Двете ученички са членове на екипа на младшите посланици и имат подчертан интерес към историята.

 

Акцент в работата им бе местната история, а Симона е потомка на Никола Лазарков, летописецът на събитията, сподели техният ръководител Маргарита Сапунджиева. Награда за тях бяха не само грамотите, получените книги и екскурзията до Перперикон, но и признанието, че трудът им е оценен високо и е събудил интереса на публиката със своята задълбоченост и патриотизъм, заслужено ги похвалиха ръководителите им.

 

Повече от 35 доклада, есета и презентации на млади историци от цяла България бяха допуснати за участие в работата на конференцията. Гости бяха внучката на опълченеца Димитър Сяров от Руско-турската война, доц. Сивилов – преподавател от Софийския университет "Св. Климент Охридски", националният експерт по история и цивилизация г-жа Радостина Николова.


Ако тази статия ви е харесала, станете наши приятели във Фейсбук