СУ „Св. Климент Охридски“ дава стипендия, осигурена от бивши ученици на училището

Така се поставя началото на дългосрочно благотворително начинание на група доброволци, завършили учебното заведение в дупнишкия квартал „Христо Ботев“
Снимка: Камертон

 

Бивши ученици на СУ „Св. Климент Охридски“ в Дупница се обединиха около каузата да подкрепят своето училище финансово и чрез доброволчески инициативи. Идеята е на Ивайло Иванов, мениджър в голяма софтуерна компания, който е завършил основно образование в дупнишкото училище.

 

Признателен към своето училище, Ивайло Иванов днес решава да върне жеста за това, което е получил там. Неговата цел е дългосрочен ангажимент към учебното заведение, следвайки примера на съществуващата практика по света  и у нас. „В основата на идеята е да бъдат мотивирани и подкрепяни децата в техните класни и извънкласни дейности и да им бъде показано, че се гордеем с тях и искаме да продължават да се развиват“, обяснява инициативата си Ивайло Иванов. Освен това целта е повишаване имиджа на СУ „Св. Климент Охридски“, който през последните години по ред причини пострада. 

 

Към благородното начинание Ивайло Иванов е успял да привлече до момента около 50 бивши ученици на училището в дупнишкия квартал „Христо Ботев“. Първата им стъпка е създаването на дарителски фонд за стипендия, която СУ „Св. Климент Охридски“ ще дава на свои възпитаници за отличен успех и участие в извънкласни дейности, допринасящи за издигането на имиджа на учебното заведение. Със съдействието на социалната мрежа Volontime засега те са събрали 500 лв. за първата годишна стипендия. Вече е ясно и кой ще я получи. Това е ученичката Александра Стоилова, чийто успех е 6.00. Тя е избрана в конкуренция с още шест кандидати.

 

В бъдеще доброволците се надяват инициативата да се разрасне, в нея да се включат повече съмишленици и съответно фондът да има възможност да осигури стипендии на повече ученици.  

 

Следващата година доброволците ще организират в училището и Кариерен форум. Експерти в различни индустрии ще направят презентации за своята работа пред учениците. Целта е кариерно ориентиране на децата и младежите. Презентаторите няма да бъдат само бивши ученици на училището, но и други доброволци. Разбира се, ако се включат повече бивши възпитаници, това ще бъде допълнителна мотивация за настоящите ученици. Ще могат да се запознаят с успели хора, които са завършили тяхното училище, коментира Ивайло Иванов.   

 

Той обмисля създаването на неправителствена организация, която да бъде свързана изцяло с подпомагане на образователния процес в СУ „Св. Климент Охридски“.