Читатели: В „Гиздова махала“ не дремят, а гласуват

Докато общата избирателна активност в община Дупница остава ниска, поне в сравнение с първи тур

 

Опашки се вият пред избирателните секции в ОУ „Неофит Рилски“, където гласуват избирателите от Гиздова махала. Това съобщиха читатели на „Камертон“, прочели за ниската избирателна активност в община Дупница днес. Изпращат ни и снимки. „Докато всички дремят по къщите си, „Гиздова махала“ гласува. Отново ли махалите ще определят кой да ни управлява?! Хора, осъзнайте се! Гласувайте за когото искате, но излезте и гласувайте!“, пише ни един от нашите читатели, пожелал анонимност, тъй като живее в близост до ромския квартал и се притеснява от конфликти.

 

 

 

Наша репортерска проверка установи, че действително има струпване на роми пред секциите в ОУ „Неофит Рилски“, което е нехарактерно за часове около обяд в изборния ден. Обичайно по време на избори струпванията започват след 17.00 часа. Най-голяма е опашката пред 19-та секция, където правото си на глас вече са упражнили 300 души от 967 по списък, или над 30% от избирателите. В 20-та секция също са гласували над 220 души, а в останалите по около 150-180 избиратели.

 

Същевременно избирателната активност в община Дупница остава ниска. Към 12.30 часа правото си на глас са упражнили 8 465 дупничани, или 20, 86% от имащите право на глас. За сравнение, на първия тур избирателната активност по същото време беше 24, 59%.

 

Междувременно от един от предизборните щабове съобщиха, че са подали сигнали за купуване на гласове, като в тях са посочили и конкретни имена на търговци. Очакват активност от страна на полицията.

 

От Районната прокуратура в Дупница отказват информация относно жалби и конкретни действия, предприети по тях. Още преди близо месец медиите бяха предупредени със съобщение на сайта на държавното обвинение, че информацията за изборния ден ще получават от пресцентъра на Прокуратурата на България. След първия тур на местните избори обаче единствената информация, която бе подадена от ВКП бе за четири броя образувани досъдебни производства, но за какво са те, обществеността остана в неведение.