Отровени домашни котки притесни жителите на кв. „Бешика“

Подаден е сигнал в полицията
Снимка: Камертон

 

Две отровени котки са открити за едно денонощие в дупнишкия кв. „Бешика“, съобщиха читатели на „Камертон“. В два съседни двора на ул. „Фенерка“, разделени само от една мрежа, стопаните им попадат на неприятната гледка. Котаракът на единия стопанин вече е мъртъв, а на другия любимецът агонизира. Причината е погълната отрова и според собствениците на животните някой умишлено е пожелал да ги убие. Жителите на квартала твърдят, че това не са единствените случаи на убити домашни котки през последния месец. Уплашени и за кучетата си, както и за други животни, те са подали сигнал в полицията.

 

Според констатацията на органите на реда има вероятност котките да са отровени нарочно и това да е дело на психичноболен, на недоброжелателни съседи или други неприятели на стопаните. По-вероятната версия обаче е, че котките са изяли мишки, които преди това са погълнали отрова. Оказа се, че полицаите са се отзовавали често на подобни сигнали, особено през есента. Те обяснили, че по това време по нивите няма никаква храна, гризачите се насочват към домовете на хората. Те от своя страна разпръскват отрова, която погълната от мишките, забавя реакциите им, така стават лесна плячка на котките, а това е фатално за последните.

 

В подобни ситуации вариантът е да се образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Практиката показвала, че дори да става въпрос за умишлено отравяне,  изключително рядко може да се открие извършителя. От полицията все пак са категорични, че гражданите е добре при сходни обстоятелства винаги да сигнализират, независимо дали са убити домашни или улични животни, особено ако е масово явление.