Семейство бездомници живеят в бившия КЕЧ

Йорданка и Юлиян са на улицата от 6 години. Без дом останали, след като роднините им ги изгонили от наследственото жилище на Йорданка.
Снимки: Камертон

 

46-годишна жена и 29-годишен младеж живеят на семейни начала в една от сградите на бившия КЕЧ. Бездомните клошари Йорданка Стамболийска и Юлиян Митов са се настанили там през януари тази година. Приспособили са за жилище две стаи, които обитават в нечовешки условия – без ток, вода и отопление.

 

 

Йорданка разказа, че живее на улицата от 6 години. Твърди, че е изгонена от наследственото й жилище от нейния вуйчо. Това станало веднага след смъртта на майка й. Няма валидна лична карта. Такава не може да й бъде издадена, тъй като няма постоянен и настоящ адрес.

 

Йоданка има две деца – на 17г. и 20г. И двете са с увреждания и са настанени в Центъра за настаняване от семеен тип в Дупница. Самата тя е в добро здравословно състояние, но е безаботна, по думите й, заради липсата на документи за самоличност.

 

 

Без лична карта е и Юлиян Митов. Паспортът му бил повреден, заради което има неплатена глоба, наложена му от МВР. Юлиян е от Кюстендил. Израснал е в дом за сираци в областния град. И той твърди, че не работи, тъй като няма документи за самоличност. Освен това е диагностициран като олигофрен.

Искам да и да уча, и да работя. Но аз съм бракуван човек. Имам основно образование, но все едно не съм го завършил, неграмотен съм. Имам и роднини, но все едно нямам. Вие сте ме отгледали, с вашите средства – в дом за сираци в Кюстендил. Там ни биеха и ни даваха хапчета, от които мозъкът ми е увреден. Поставиха ми диагноза олигофрения“, разказа пред „Камертон“ Юлиян.

 

Йорданка и Юлиян твърдят, че са търсили помощ от общината, полицията и Дирекция „Социално подпомагане“. По думите им преди около три години получили обещание за подкрепа от кмета, което обаче се оказало напразно. От полицията пък ги насочили да търсят правата си за изгонването от наследственото жилище в съда, но казват, че нямат пари за адвокат.  

 

 

Оказа се, че към Дирекция „Социално подпомагане“ двамата бездомници не са се обръщали за помощ и в службата не са запознати с техния случай. Директорът Виолина Лазова - АлХадж Ахмад обясни, че има законова процедура, по която социалната институция може да се задейства и да помогне на Йорданка и Юлиян. Необходимо е обаче двамата да отидат в Дирекцията и поне устно да заявят каква помощ искат. Виолина Лазова - АлХадж Ахмад пое ангажимент да съдейства с всички законови средства за настаняването на бездомниците в жилище.

 

Директорът на "Социално подпомагане" - Дупница предупреди, че може да става въпрос за хора с нисък социален статус, за които скитничеството и клошарството са начин на живот, приключение и емоционално преживяване. Такива хора реално не желаят помощ и затова не поемат самоинициатива да излязат от статуса си на бездомници, а често дори се противопоставят на институциите, които са опитали да им помогнат.