Илиан Дойчев: От нас зависи да си върнем икономическото лидерство на Дупница

„В недалечното минало нашият град е бил икономически лидер в страната, център на търговията и промишлеността. Какво пречи това да се случи отново?! Не зависи ли от нас да превърнем града ни в такъв център и сега?! Дупница трябва да привлича инвестиции, като се възползва от близостта си със столицата. За тази цел в програмата си БСП е заложила изграждане на добра инфраструктура, локация, логистичен център. Не бива да се сърдим на емигрантите, че не са тук с нас. С Първан Дангов сме отворени към тях за добри идеи и практики“, казва Илиан Дойчев - кандидат за общински съветник с преференция № 108 в листата на БСП, която е с №56 в интегралната бюлетина.
Илиан Дойчев е роден през 1983 г. в Дупница. Учи във Висше строително училище „Л.Каравелов“- София. Предприемач. Има собствен успешен бизнес. Родителите му са дългогодишни учители. Семеен, с две деца. Кандидат е за общински съветник от БСП, чиято листа е с №56 в интегралната бюлетина, а личната му преференция с № 108. Илиан Дойчев е от семейство, в което социалната идея има над 100-годишна традиция. Преди 5 години влиза в редиците на БСП - Дупница, воден от желанието си за социална справедливост в живота и политиката. Смята, че ще бъде полезен в местния парламент със своите компетентности в сферата на икономиката и бизнеса.

 

 

Г-н Дойчев, от пет години сте член на БСП. Защо влязохте в редиците на партията и какво Ви мотивира да се кандидатирате за общински съветник сега?

 

В моето семейство социалната идея е с над 100-годишна традиция. В началото на 20 век моят прадядо Нико Покровнишки е бил част от социалдемократическата работническа организация в Дупница, която поставя началото на социалистическото движение в града, а по това време дейността му е била синдикална. Прадядо ми е свързан с организацията на първите стачки на тютюноработниците, когато те се борят за 8-часов работен ден и по-добро заплащане. През 1919 година дядо Нико е дарил имота си в центъра на Дупница за построяването на партийния клуб на БСП, където той и до ден днешен се намира. Ето защо влизането ми в партията беше единствено въпрос на време. Заявявал съм неведнъж желанието си за социална справедливост. Включих се в настоящия екип на Първан Дангов и БСП с идеята за промяна на модела на управление, който имаме в момента – облагодетелстването на определен кръг. Има много хора, които буквално са забравени, че съществуват. За сметка на други.

 

Много потомствени социалисти днес са сред най-кресливите демократи. Вие сте предприемач, имате успешен частен бизнес. Защо не Ви изкуши дясната идея?

 

Живеем във високо технологичен, в развиващ се свят. В свят, в който крайно левите и крайно десните виждания не са на дневен ред. Живеем в епохата на можещите и искащите. Целта е на всеки да се даде място за изява и хората да имат равен старт. И според своите индивидуални възможности да определят мястото си. Така разбирам аз съвременния социализъм.

 

Живял сте немалко време в Италия. Защо се прибрахте в родния си град в България?

 

Италия е добре устроена държава, с точни правила и действащи закони, с перфектно изградена инфраструктура, с туризъм и селско стопанство. Носталгията и корените обаче са по-силни от всичко. Връща ме желанието за реализация тук и наученото от там. Мисля си, че ако гурбетчиите внесат по една добра и работеща практика в нашата страна, няма да е нужно да търсим решение на доста от проблемите. Постоянно ми гостуват италианци, които са изумени от красотата на региона. Споделят добри идеи за реализирането им като цяло. Искам да кажа, че има начин, има почва за развитие.

 

Имаме ли основание да се сърдим на българските емигранти, че избягаха и не се борят тук за просперитета на България заедно с тези, които останаха? Това е една от темите, които разделят българите в социалните мрежи. Много от тези, които са тук, казват, че емигрантите нито имат право на мнение, нито имат право да изискват от българските политици. Какво е Вашето мнение?

 

Нямаме право да се сърдим на тези хора. Да не забравяме, че те са най-големите инвеститори тук. Всеки един от тях е дълбоко свързан с родината си. Нещо повече – надявам се, ще се завърнат с добри идеи и практики. Ние, от екипа на Първан Дангов, сме отворени за такива предложения. Самият той в кампанията нееднократно е заявил, че програмата ни за управление е отворена за всякакви градивни предложения, идеи и реално работещи решения.

 

От няколко години се говори за кадрова криза у нас. Според Вас имат ли основание твърденията за липса на кадри за бизнеса или по-скоро е налице дефицит на достойно заплащане на труда?

 

Кадрова криза има и тя се задълбочава с всеки изминал ден. Но това е част от прехода. Преход, който се надявам най-после да свърши и неговият край да започне от Дупница. Преди време тук за всеки отрасъл от икономиката се подготвяха необходимите кадри. Малко хора разбират, че заплащането е правопропорционално на продукта, който се генерира. Сега какво се получава - 90 процента от фирмите работят на ишлеме. Това не е добре нито за икономиката, нито за работещите. Регион с добре развито производство генерира добри заплати и нормални условия на труд. Това предлагаме ние.

 

В коя сфера на икономиката трябва да се развива Дупница според Вас – туризъм или промишленост?

 

На европейско ниво туризмът, транспорта и селското стопанство са отраслите, допринасящи за развитието на много региони. В Дупница има всички условия за развитието на тези отрасли. Стратегическото място е най-големият ни плюс. Неслучайно в недалечното минало нашият град е бил икономически лидер в страната, център на търговията и промишлеността. Какво пречи това да се случи отново и защо не се случва?! Не зависи ли от нас да превърнем града ни в такъв център и сега?!

 

Но в момента реалността е друга. В Дупница инвестиционният климат не е добър. Защо общината не е привлекателна за бизнеса? Какви са Вашите предложения и какво е заложено в програмата на БСП за решаване на този проблем?

 

Личното ми мнение е, че тук трябва да привличаме инвестиции, като се възползваме от близостта ни със столицата. Много фирми търсят близки градове до София за изграждане на добри производствени практики. За да се случи това обаче, трябва да създадем необходимите условия – да изградим добра инфраструктура, локация, логистичен център. Точно това сме заложили и в програмата си. Развитието на много фирми на местно ниво зависи от тези неща. В програмата сме включили още отдаване на общински обекти срещу минимални наеми и ангажимент за поддръжка на площите и прилежащите терени около тях, както и за създаване на най-малко две работни места.

 

Достатъчни ли биха били усилията на местните власти за подобряване на икономиката в провинциални общини като Дупница? Трябва ли да се промени националната политика в това отношение и как?

 

Винаги има какво да се желае. Според мен в България се работи на парче и хората остават недоволни. Местната власт трябва да направи максималното при съществуващите условия и възможности, които  не са никак малко. А не просто да хвърля едни пари на вятъра по измислени проекти, които носят само негативни реакции.

 

Освен по отношение на икономиката, има ли и друго, което бихте искали да се промени в Дупница, за да стане по-добро място за живеене?

 

Невъзможно е в 21 век хората да живеят по 6-8 месеца без питейна, без течаща, без чиста вода и с постоянно прекъсващо електричество. В същото време досега се твърди, че има някаква социална политика. Това е несериозно.

 

Защо да гласуваме за Първан Дангов и БСП?

 

Познавам Първан преди всичко като човек. Веднъж минал през кметския пост, той няма проблем да се изправи очи в очи днес с всеки. Влиза във всеки проблем за всеки човек, независимо от етнос или социално положение. Тотален реалист. Първан стои зад всяка своя дума. Най-важното, той е честен и открит.  Аз го подкрепям на сто процента и съм убеден, че правилният и разумен избор е номер 56 в бюлетината.

 


КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ СА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!