Наградиха призьорите в конкурса за рисунка „Моят свят в моя град“

Изложба във фоайето на Община Дупница показва всички 100 творби на участниците в ученическия конкурс, посветен на празника на града - 19 октомври. 16 от рисунките и техните автори бяха отличени с награди.
Снимки: Камертон

 

Ученическата конкурсна изложба на тема „Моят свят в моя град“ бе открита днес във фоайето на Община Дупница. В конкурса, посветен на празника на Дупница, който отбелязваме в Деня на св. Иван Рилски, 19 октомври, се включиха ученици от всички дупнишки училища. Организатор на творческата надпревара е Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

 

 

За участието си в конкурса учениците рисуваха емблематични сгради, културни, исторически и природни забележителности в Дупница. Най-предпочитана в творческата работа на децата очаквано е Часовниковата кула, която е един от символите на Дупница, изобразен в герба на града. Младите художници не са пропуснали да включат в творбите си  също и Кръста в местността Кулата, Джамията, площад „Свобода“, сградата на общинска администрация и своите училища. В рисунките им място намира още образът на свети Иван Рилски – закрилник на Дупница и на целия български народ, както и сградата на НЧ „Зора“, парк „Рила“, коледната елха на централния площад, любимите за игра детски площадки и, разбира се, богатата местна природа през различните сезони.

 

 

В изложбата са подредени всички 100 рисунки, предадени от учениците, но тъй като инициативата е с конкурсен характер, наградени бяха само 16 от тях. При откриването на експозицията в днешния Ден на св. Лука - покровител на художниците, се състоя и награждаването начинаещите живописци. В присъствието на своите преподаватели и ментори учениците, представили най-добрите илюстрации, получиха грамоти и награди, разпределени в три възрастови групи (по-долу вижте имената на всички наградени). Призовете бяха връчени от депутата Радослава Чеканска.

 

Разбира се, това е конкурс, има победители, има и деца, които няма да спечелят сега. Но не се отчайвайте и участвайте активно, защото изкуството е важно не само за наградата, но и за удоволствието, което изпитвате вие и давате на всички около вас да му се наслаждават“, обърна се към участниците просветният началник в Община Дупница Тодор Петков.

 

 

Секретарят на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолети и непълнолетни Ценка Стоянова също изрази надежда ненаградените деца да не губят мотивация да творят и винаги да участват в подобни инициативи.

 

Класирането е както следва:

 

Първа възрастова група (1-4 клас):

  1. Божидара Стоичкова, 3 клас, ОУ „Св. св. Кирил и Методий, гр. Дупница
  2. Божидара Петрова, 3 клас, ОУ „Неофит Рилски“, гр. Дупница
  3. Габриел Зашев, 4 клас, ОУ „Неофит Рилски“, гр. Дупница

Поощрителни награди:

Валери Генчов, 4 клас, ОУ „Евлоги Георгиев“, гр. Дупница

Анастасия Милтенова, 1 клас, школа по Изобразително изкуство към НЧ „Зора-1958“, гр. Дупница

Мартин Петров, 4 клас, школа по Изобразително изкуство към НЧ „Зора1858“, гр. Дупница

Емилиян Кацаров, 3 клас, ОУ „Св.св. Кирил и Методий“, гр. Дупница

 

Втора възрастова група (5-7 клас):

  1. Валентина Соколова, 5 клас, школа по Изобразително изкуство към НЧ „Зора-1858“, гр. Дупница
  2. Карина Спасова, 6 клас, ОУ „Неофит Рилски“, гр. Дупница
  3. Александра Здравкова, 5 клас, ОУ „С. св. Кирил и Методий“, гр. Дупница

Поощрителни награди:

Йордан Йорданов, 6 клас, ОУ „Христо Ботев“, с. Самораново

Лорена Ильова, 7 клас, ОУ „Христо Ботев“, с. Крайници

 

Трета възрастова група (8-12 клас):

  1. Ивет Сотирова, 9 клас, ПГ „Христо Ботев“, гр. Дупница
  2. Кристиян Иванов, 8 клас, школа по Изобразително изкуство към НЧ „Зора-185“, гр. Дупница
  3. Александра Петрова, 8 клас ПГ „Христо Ботев“, гр. Дупница

Поощрителна награда: Георги Симеонов, 10 клас, ПГ „Христо Ботев“, гр. Дупница

 

Изложбата ще остане подредена във фоайето на Община Дупница през следващите две седмици.

 


Последвайте страницата на КАМЕРТОН във Фейсбук.