Всякакви специалисти се търсят за общинската болница в Дупница

Средна брутна заплата в размер на 1600 лв. за лекарите прокуристката Мария Жайгарова определи като добра за Дупница

 

Още три свободни работни места обяви общинската болница в Дупница. Те са за счетоводител, главен счетоводител и рентгенов лаборант. Както вече писахме, чрез сайт за работа здравното заведение търси  още магистър фармацевт и анестезиолог, а на пресконференция днес прокуристката Мария Жайгарова съобщи, че всъщност болницата има нужда от всякакви специалисти.

 

Жайгарова избегна въпроса означава ли това недостиг на кадри. Като недостатък тя посочи застаряването на персонала, но увери, че проблем с изпълнението на графиците засега няма. „Всички специалисти са добре дошли. Персоналът е леко към една така уважаваща възраст, но са работливи хората. С графиците няма проблеми“, отговори Мария Жайгарова на въпроса за кадровия проблем.

 

В момента в общинската болница работят 245 души на щат. Гражданските договори, повечето от които са сключени с лекари, са 30 на брой, съобщи още прокуристката. Средната брутна работна заплата на медицинските сестри е 1 203 лв, за лекарите - 1 600 лв., за помощния персонал - 980 лв, а на санитарите – 860 лв.

 

1 600 лв. е една добра заплата за града. 1203 ( бел. ред. -средната брутна заплата на мед. сестрите) може и още, дай боже“, коментира Мария Жайгарова, но малко след това призна: „За съжаление, заплатите на са такива каквито би ми се искало да бъдат на мене и респективно на хората, които работят“.

 

Задълженията на лечебното заведение към 31 август 2019 г. са в размер на 1 400 000 лв. Те се формират от банковия заем и енергийния кредит, които има да изплаща болницата. Просрочени задължения към доставчици обаче няма, родилно отделение вече е на „абсолютна печалба“ и дори са купени нови легла за новородените, похвали се Мария Жайгарова. Освен това в нова апаратура са инвестирани 200 000 лв, като са подменени всички перфузори. Предстои закупуване на рентгенов апарат, ехокардиограф и лапароскопска апаратура за гинекологични операции.

 

Мария Жайгарова обаче все още настоява за изтеглянето на още един кредит в размер на 500 000 лв. Парите са необходими за компютърен томограф за ранно диагностициране на заболявания.

 

Мандатът на Мария Жайгарова изтича през януари 2020 година. Прокуристката подчерта, че дори да не остане на поста след местните избори, дупничани трябва да са спокойни, че болницата е добре.