17-годишната Калина Петрова за първи път представи поезията си пред публика

Рециталът на младата авторка в Деня на музиката и поезията бе аплодиран от многобройна публика
Снимки: КАМЕРТОН

 

17-годишната Калина Петрова за първи път представи пред публика своето поетично творчество. За дебютната си изява ученичката от ПГ "Христо Ботев" в Дупница избра Деня на поезията и музиката. В препълнената изложбена зала „Околийската къща“ снощи Калина се показа и като блестящ рецитатор. Със своите стихове, вдъхновени от любовта, вярата, добротата, честността, справедливостта и родолюбието, ученичката успя да прикове вниманието и да развълнува присъстващите в залата близки, роднини, приятели, съученици, учители, творци и любители на поезията.

 

 

 

Лиричната атмосфера допълниха музикантите Йоана Борисова, Методи Мутафчийски и Константин Сусанин. Талантите от класа по пиано на Яна Чинова изпълниха произведения от Йохан Себастиан Бах, Ерик Сати, Джазмин Лусила Елизабет ван ден Богаарде, Джорджо Мордер и Лейди Гага.

 

 

До 2017 година Калина Петрова пише само проза. Силна любовна тръпка обаче й дава тласък към поезията и само две години по-късно тя вече има близо 80 авторски стиха. Но не само любовни и екзистенциални теми вдъхновяват младата авторка. Вълнуват я също и актуални социални проблеми на страната ни. Стихотворението й „Сизифов труд“, посветено на българските емигранти, бе сред стиховете, които най-много развълнуваха публиката и предизвикаха аплодисментите й.        

 

Най-близките на Калина бяха в залата, за да я подкрепят в дебютната й изява

 

Чувставам се много щастлива. Винаги съм си мечатала да повлияя на хората около себе си. Да ги променя, да запаля огънче в тях и да ги вдъхновя. Мечтая един ден да се превърна в истинска поетеса и никога да не спирам да пиша. Творчеството при мен е много специално и съкровено. То само по себе си е велико. Страхотно е усещането да създаваш нещо прекрасно. Вероятно ще продължа да се занимавам професионално с изкуство. Най-важното нещо в живота е човек да запази доброто в себе си. Поезията ни помага да го осъществим. Посвещавам тази моя първа професионална изява на любовта. Ако всички се стараеха да бъдат добри, нямаше да има лоши примери. Не е важно колко пари сме спечелили и колко сме известни, а колко сме добри, какво сме дали на отсрещния човек. Смисълът е в даването, не в получаването“, сподели пред „Камертон“ младата поетеса Калина Петрова, която вече планира издаването на първата си стихосбирка.

 

 

Освен цветя и аплодисменти Калина и младите музиканти от пиано студио "Музикална работилничка" получиха и грамоти от Община Дупница

 

Освен че умее да пише, тя свири на цигулка и пее. Музикалният си талант Калина показа на финала на вечерта с изпълнение на известна руска песен.

 

Младата поетеса също така е носител на първа награда на IX Международен Пушкински конкурс и втора награда на I Национален младежки конкурс на българската и руската песен „Нова надежда“.

 


Последвайте страницата на КАМЕРТОН във Фейсбук.