СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ чества Европейския ден на езиците

От началото на учебната година в дупнишкото езиково училище се проведоха редица образователни мероприятия, посветени на празника, честван на 26 септември от 800 милиона европейци в 47 държави
Снимки: СЕУ "Св. Паисий Хилендарски", гр. Дупница

 

Европейският ден на езиците отпазнуваха в СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Дупница. Подготовката за празника, който езиковото училище отбелязва ежегодно на 26-ти септември, започна още в началото на учебната година. В него се включиха учениците от начален, прогимназиален и гимназиален етап.

 

По инициатива на учителите, преподаващи чужд език, във всички паралелки бяха направени табла на английски, испански, немски и руски език. Изложба с постери бе представена в класните стаи и във фоайето на 4 етаж. Проведена бе викторина „Какво знам за европейските езици?“. Не бе пропуснат и българският език, защото с приемането ни в ЕС през 2007 г. кирилицата става третата официална азбука в Европа.

 

 

В истински празник се превърна програмата, посветена на Европейския ден на езиците. На фона на презентация, участниците убедиха присъстващите в необходимостта от владеенето на чужди езици, защото те ни приобщават към голямото европейско семейство и ни отварят път към света. Учениците показаха знания, рецитирайки стихове на Шекспир, Хайне, Лорка и Пушкин. Поздравиха присъстващите учители, родители и гости с песни на изучаваните в училището чужди езици.

 

Повече от 800 милиона европейци в 47 държави отбелязват днес Европейския ден на езиците. 

 

На 26 септември се честват 225-те уникални езика, които се говорят в Европа. Експерти лингвисти посочват, че наличието на такъв празник е важно, защото промотира уникалната култура и диалога. Нарастващите когнитивни способности, контактът между различните култури и общности, както възможността за намиране на по-добра работа, са само част от ползите от научаването на чужд език, смятат експертите.

 

Европейският ден на езиците се празнува на 26 септември от 2001 година. Целта му е да окуражи европейците да учат чужд език независимо от възрастта си, да окуражи междукултурния диалог и да запази лингвистичното наследство на континента.

 


Последвайте страницата на КАМЕРТОН във Фейсбук.