145 работни места предложиха на Трудова борса в Дупница

Над 70 търсещи работа се срещнаха с работодатели от региона
Снимки: Камертон

 

9 работодатели предложиха 145 свободни позиции за безработните в Дупница на провелата се днес Трудова борса, организирана от местното Бюро по труда. Над 70 души, търсещи работа се събраха в Дома на техниката. Голяма част от тях са със средно, основно и по-ниско образование, а други не притежават никаква квалификация. Те се запознаха подробно чрез презентация и лична среща с работодателите с възможностите, които им предоставят. А те са в сферите на машиностроенето, сметосъбирането, търговия на едро, дейности по опаковане, производство на облекло и производство на хляб.

 

 

Работодателите са от Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Кюстендил, Благоевград и София. Те търсят най-вече общи работници, стругари, машинни оператори, сортировачи, сметосъбирачи, сервитьори, бармани, шивачи, шофьори, касиери и др.  

 

Над 250 военнослужещи са нужни на Българската армия в сухопътните, военновъздушните и военноморските сили, стана ясно още по време на Трудовата борса. Подполковник Димитър Димитров от Военното окръжие в Кюстендил представи изискванията за кандидатите, а те са да бъдат до 28-годишна възраст, неосъждани, със завършено средно или висше образование, както да бъдат психологически и физически пригодни за служба. Подробности са публикувани на странацата на Министерството на отбраната, както и на Централното военно окръжие.    

 

По време на борсата днес бе разположен и щанд на „EURES”, организацията, обхващаща трудовите пазари на страните членки на Европейския съюз. Асистентът на организацията в местното бюро по труда Анета Сенкова разясни подробно какво представлява мрежата и какви услуги предлага за работа в чужбина.

 

 

Нивото нa безработицата на територията на шестте общини, които обслужва дупнишкото Бюро по труда, е 5,8%, обявено бе по време на събитието. Регистрираните безработни са 1700 души. Най-висока е безработицата в Бобошево. Директорът на Бюрото по труда Наташа Илиева изрази надежда, че до месец и половина ще бъдат попъленени предложените на Трудовата борса свoбодни позиции. 

 

Искрено се надявам една голяма част от безработните да намерят своя работодател и съответно своите работни места, за да можем да бъдем удовлетворени от провеждането на Трудовата борса. Като цяло нивото на безработица намалява, не само в нашия регион, но и в страната. 5, 3 % е нивото на безработица в България. В момента предлагането на работна ръка е изключитено голямо. Има дисбаланс на пазара на труда, тъй като няма работна ръка. Една немалка част от фирмите са в сферата на услугите и търговията. Имаме заявени работни места и в производството, както и традиционно в шивашката промишленост. Голяма част от хората са много демотивирани да работят. Безработните младежи до 29 години са 360 на брой“, каза пред „Камертон“ Наташа Илиева.

 


Последвайте страницата на КАМЕРТОН във Фейсбук.