Г-н Чимев, нарочно ли се пали сметището на Дупница?

Уважаеми прокурори, не ви ли мирише на проверка? Защо не пускат журналисти на сметището? Има ли какво да крие Община Дупница?
Снимка: Фейсбук

 

Г-н Чимев, нарочно ли се пали сметището на Дупница? Транспортират ли се отпадъците в депото в Костинброд или се съхраняват на т.нар. претоварна площадка и периодично се изгарят? Това питат граждани, които цяло лято са принудени да търпят обгазяването от уж закритото сметище. До „Камертон“ непрекъснато постъпват сигнали от дупничани, които твърдят, че гори именно претоварната площадка, а не територията на сметището със запръстен отпадък. Вярно ли е?

 

Преди близо два месеца екип на „Камертон“ направи опит за репортерска проверка на място, но ни бе отказан достъп до боклучарника.  Зам.-кметът Крум Милев не мотивира отказа си да ни допусне да снимаме. „Оооо, не, в никакъв случай не мога да ви пусна там да снимате!“, заяви тогава Милев. Има ли какво да крие Община Дупница? Или просто тотално изпусна от контрол сметището и  няма капацитет да се справи със самозапалването? 

 

Защото, да, "всяко лято гори, но това лято е нетърпимо", ежедневно ни пишат на електронната поща граждани. 

 

Същевременно директорът на РИОСВ – Перник Пламен Ангелов забрани на телефона си обажданията от служебния телефонен номер на „Камертон“. Ангелов остави без отговор писмено зададени на официалната електронна поща на РИОСВ въпроси на „Камертон“ във връзка с дупнишкото сметище и изгарянето на отпадъци в ТЕЦ – Бобов дол. Въпросите са изпратени на 19 август, отговор няма.

 

От тогава до сега уж закритото сметище продължава да обгазява части от Дупница и съседните населени места, а вчерашното запалване обгази целия град. Тази сутрин, вероятно заради посоката на вятъра, всички дупничани се събудиха в задушлива миризма и метален вкус в устата.

 

„Камертон“ пита и Районната прокуратура в Дупница, не е ли време да се самосезират и да извършан проверка?

 

Докога от едната страна ще ни обгазява сметището, а от другата – ТЕЦ – Бобов дол?

 


Последвайте страницата на КАМЕРТОН във Фейсбук.