Читател: Три семейства дискриминирани при уличен ремонт в центъра на Дупница

Жители на улица в центъра на Дупница никога не са имали асфалт пред домовете си. Няма да имат обаче и след ремонта на същата улица. Водопроводът им също няма да бъде подменен. В сигнал до „Камертон“ засегнатите определят това като дискриминация спрямо тях.
Снимки: читател

 

Домовете на три семейства остават откъснати от цивилизацията след ремонта на ул. „Ген. Георги Тодоров“ в Дупница. Това сигнализира наш читател, който е сред засегнатите. Става въпрос за второстепенна отсечка от около 50 метра, на която освен къщите на трите семейства, са разположени и 11 гаража на жители от квартала в района на Градската градина.

 

Стръмната улица от Градската градина към ул. "Николаевска" ще бъде ремонтирана. Отклонението, по което не минава трафикът от автомобили, но там живеят три семейства и се намират 11 гаража на жители от квартала, ще остане непроходимо и в пълна мизерия. 

 

Както е известно, в момента Община Дупница ремонтира улиците „Метоха“ и „Ген. Георги Тодоров“. Но на въпросните около 50 метра, представляващи отклонение от пътя, по който минава трафикът от автомобили от Градската градина към ул. Николаевска“, няма да бъдат ремонтирани нито водопроводът, нито надземната инфраструктура. Това жителите на отсечката от ул. „Ген. Георги Тодоров“ определят като дискриминация, още повече че пред къщите им никога досега не е полаган асфалт.

 

 

Независимо че улицата се намира в широкия център на Дупница, на метри от централната улица „Николаевска“, пряката само се чакълира.“ Напълно невъзможно е придвижването на хора с увреждания. При силни валежи и снеготопене се образува голямо количество кал, което допълнително усложнява проходимостта. Също така е затруднено влизането на линейки и противопожарни коли. Доставките от въглища за домовете ни най-редовно камионите изсипват на ъгъла на отсечката, тъй като достъпът до улицата е невъзможен за тежкотоварна кола“, пише до „Камертон“ нашият читател.

 

 

Освен това, както всички останали жители на квартала, и жителите в пренебрегнатите от Община Дупница къщи страдат от непрекъснатите аварии заради остарелия водопровод, а по всичко личи, че за тях проблемът с водата няма да бъде решен.      

 

 

В опит да разберат дали са дискриминирани още при проектирането на ремонтните дейности или става въпрос за некоректно изпълнение, засегнатите са разгледали документацията към обявата за обществената поръчка, достъпна на сайта на общинската администрация. Те са убедени, че в проектната документация е включена и отсечката пред домовете им. Строителните работници обаче са ги уведомили, че ремонт там няма да има.

   

 „Малката отсечка от улицаца в широкия център на Дупница никога не е била покрита с асфалт. Живеем на метри разстояние от главната ул. „Николаевска“, но се чувставме така сякаш се намираме в някакво забравено село. В същото време плащаме данъци като за имоти в центъра. Не е ли редно да бъде асфалтирана цялата ул. „Ген. Г. Тодоров, която стига до сградата на бившето ДНА? Всички ще бъдат облагодетелствани от новия ремонт, но само три семейства остават отцепени от цивилизацията. Не разбираме защо на схемата чрез оцветяване е показано, че пред домовете ни ще бъде ремонтирано, но на практика това не се случва и няма да се случи, както ни увериха вече работниците“, пише ни още нашият читател.

 

 

Ремонтът на улиците „Метоха“ и „Ген. Георги Тодоров“ струва близо 200 000 лв. Включен е като една от позициите в голяма обществена поръчка за над 1 300 000 лв. 

 

Читателят, който ни пише за проблема, не пожела да съобщаваме името му. В Община Дупница обаче преди три дни е подадена жалба от засегнатите, която не е анонимна.

 

Това не е първият сигнал до „Камертон“ за пренебрегнати при уличните ремонти дупничани. Гражданите масово остават заблудени, че когато започне ремонт на тяхната улица, то това непременно означава, че асфалтът и новият водопровод ще стигнат и до техния дом. В повечето случаи ремонтите засягат само определени отсечки от улиците.

 


Последвайте страницата на КАМЕРТОН във Фейсбук.