Художникът Николай Янакиев става почетен гражданин на Дупница

Предложението е на кмета Методи Чимев и ще бъде гласувано на сесията на 20-ти септември
Снимки: КАМЕРТОН

 

Световнопризнатият художник Николай Янакиев да бъде удостоен с отличието „Почетен гражданин на община Дупница“. Това предлага в докладна записка до Общинския съвет кметът Методи Чимев, която ще бъде гласувана на последната за този мандат сесия, насрочена за 20-ти септември.

 

Кой е Николай Янакиев и какви са мотивите на градоначалника, с които предлага художника за най-високото отличие на община Дупница:

 

Николай Георгиев Янакиев е роден на 23 юни 1954 година в град Дупница в уважавано учителско семейство. Основното си образование получава в ОУ „Евлоги Георгиев”. Завършва Средното художествено училище за изящни изкуства в София. През 1981 г. завършва Националната художествена академия, специалност „Живопис” в класа на акад. Светлин Русев и един от най-талантливите му и любими ученици. Член е на Съюза на българските художници. Част от наградите и отличията, които е получил през успешната си творческа кариера са:

 

- Носител на званието „Кавалер на Международната академия за съвременно изкуство” в Белгия;

- „Златно перо” – за принос към българската култура;

- Почетен диплом от Международна художествена галерия „Хенри Танас”, Торонто, Канада;

- Награда на журито в VІ-а изложба на пластичното изкуство, Шамп-Сюр-Марн, Франция;

- Специалната награда за живопис на Министерството на културата на ХІІІ-о Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството, Габрово и др.

 

Произведения на Николай Янакиев притежават: Националната художествена галерия; СГХГ-София; Галерия „Уфици”, Флоренция, Италия; ЮНЕСКО, художествени галерии в България, Австрия, Германия Хърватска, Малта и др. В повече от 16 държави има негови творби, собственост на частни колекционери. Досега е организирал 95 самостоятелни изложби, има много участия в колективни изложби, международни биеналета и симпозиуми.

 

В периода 1992-2010 г. е постоянен участник в прочутия Есенен салон в Париж, Франция, член е на асоциацията, организираща тази значима изява на световното изобразително изкуство.

 

Мозаечните пана на входа на Община Дупница са по негов проект и изпълнение в периода 1984-1985 г. Неговите арт проекти са полихромни, многопластови, мистериозни, с изящен дизайн и ритмика, с поливалентни внушения.

 

Въпреки че отдавна не живее в родния си град, г-н Янакиев никога не е прекъсвал връзката с Дупница, където живеят братята му и винаги е бил част от културния живот в общината. Само преди дни приключи поредната му изложба в Галерия „Околийска къща”, преминала при небивал интерес и посветена на неговата 65-а годишнина.

 

Налице са предпоставките за присъждане на званието „Почетен гражданин на Дупница“ на Николай Георгиев Янакиев, за изключителни заслуги на национално и световно ниво в областта на културата и популяризиране името на града и община Дупница.

 


Последвайте страницата на КАМЕРТОН във Фейсбук.