Стотици дупничани аплодираха спектакъла на Ансамбъл „Актавис“

Театралният салон за пореден път не можа да побере публиката за традиционния концерт на Воин Войнов, който всяка година подготвя с танцьорите си по случай 3 март.
Снимки: Камертон

 

И тази година ФТА „Актавис“ и ДЮФА „Дани“  не изневериха на публиката си в Дупница и въпреки предстоящите си ангажименти в страната и чужбина, излязоха на сцената на ОДТ „Невена Коканова“ по случай националния празник 3 март. Дупничани пък щедро им се  отблагодариха, като препълниха театралния салон снощи и бурно аплодираха спектакъла на танцьорите.

 

 

Както винаги, над 400-те места в залата не достигнаха и много от хората останаха правостоящи. На най-малките зрители столове не им бяха и нужни, защото фолклорните ритми ги държаха на крака и те танцуваха заедно с професионалистите от сцената по време на целия концерт.

 

Няма кръвен данък, няма турски фес, няма вече робство. България е свободна, сама пътя си да избере. На този ден коленичим с приведени глави пред паметта на всички загинали за нашата свобода. Историята добре е записала, че България коленичи с наведена глава само на този ден - 3 март, Ден на свободата“. С тези думи бе открит концерта, традиционно посветен на Освобождението на България от турско робство.

 

На сцената излязоха всички танцьори и изпълнители от ансамбъл „Актавис“ и Детско-юношеската школа „Дани“. Те представиха  драматургичния фолклорен танцов спектакъл „Кърджали Асан“, създаден по едноименната поема. Хореографията и постановката са дело на Воин Войнов и Галя Войнова, а музиката е на Красен Господинов.

 

 

Преди това любимците на дупнишката публика показаха в аванс част от танците, с които ще участват в празичния концерт „Танцуваме за България“ на 3 март в Зала 1 на НДК. Акордеонист и тъпанджия даваха ритъм на малките танцьори от ДЮФА „Дани“,  солистките Симона Радева, Радина Каинска и Симона Славкова изпълниха поредица от пленителни български народни песни.

 

В спектакъла снощи Воин Войнов и неговият творчески екип почетоха паметта и на жертвите на Холокоста. По повод 75 години от спасяването на 50 хиляди български евреи от нацистките лагери на смъртта в част от постановката танцьорите излязоха на сцената с традиционни израелски носии с изобразени давидови звезди върху тях. Под бурните аплодисменти на публиката те представиха фолклорни еврейски танци.

 

 

След представлението Воин Войнов похвали своите танцьори и изпълнители и им благодари, че са успели да подготвят спектакъла само с осем репетиции. „Реално погледнато се бяхме отказали да правим спектакли, защото ни предстои малко по-тежко предствление, за което са хвърлени много усилия. По желание на младежите направихме „Кърджали Асан“ и се получи добре според мен. Ансамбълът върви напред. Няма да държа речи, само искам да кажа, че след концерта в НДК, за който ни е гласувано голямо доверие, ще участваме в 2 летни турнета. Първото ще бъде с най-малките деца от ансамбъла, а с ансамбъл „Актавис“ ще заминем за Варшава, Полша по покана на българското посолство във Варшава и българското Министесртво на културата. Фестивалът е много тежък, 53 държави ще участват, и името Дупница ще бъде чуто там“, сподели Воин Войнов.

 

 

На финала на концерта в ОДТ „Невена Коканова“  Галя Войнова и Воин Войнов получиха в знак на благодарност от най-малките танцьори мартеници и цветя.