16 дупничани се присъединиха към делото срещу боклука на Ковачки

На срещата с екоактивисти тази вечер в Дупница се събраха около 20 граждани, което е повече от очакваното
Снимки: КАМЕРТОН

 

16 дупничани се присъединиха към съдебното дело срещу разрешителното на ТЕЦ – Бобов дол за изгаряне на отпадъци, издадено от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС). По време на днешната среща с екоактивисти на „Грийнпийс“ – България  и Сдружение „За земята“ гражданите попълниха молби до Административния съд в Кюстендил, както и пълномощно и декларация-съгласие за обработване на лични данни. По този начин те се противопоставят с реални действия срещу използването на отпадъци в производствената дейност на ТЕЦ „Бобов дол“.

 

 

На срещата присъства адвокатът Станка Черкезова-Калайджиева, която ще защитава интересите на природозащитниците и гражданите в съда. Тя разясни, че никой от присъединилите се няма да бъде финансово обвързан и освен това няма да се наложи да пътуват до Кюстендил, за да присъстват на съдебните заседания. Пред съда гражданите ще бъдат представлявани от адвокатката.

 

 

Дупничани изказаха притеснението си от изгарянето на отпадъци в ТЕЦ-а и постоянно горящото сметище в Дупница. Дупниачанка, от чийто дом се виждат комините на топлоцентралата и едновременно с това пушекът, идващ от сметището, отбеляза, че всяка вечер след 20:00 ч. усеща силна задушлива миризма. Това не й позволява да отваря прозорците вкъщи, за да проветрява помещенията. Мъж, работещ в Големо село, я подкепи. Той каза, че от месеци усеща вечерно време неприятен мирис, като според него това се дължи именно на дима, идващ от комините на ТЕЦ-а.

 

 

Въпросите, които зададоха дупничани, бяха свъразни с това кой позволява в България да се горят отпадъци от Италия и изразиха притеснение, че боклуците, които се доставят от чужбина са по-опасни заради липсата на контрол от българските власти за точното им съдържание. Обект на обсъждане бе и темата за това как се измерва чистотата на въздуха и какви са данните за качеството му в цялата община, също какви са начините за справяне с проблема и кой ръководи ТЕЦ „Бобов дол“. Въпреки коментарите, че опитите за спарвяне с проблема са „борба с вятърни мелици“, дупничани дадоха и предложения как би могло да се противодейства от тук нататък.

 

Сред предложенията бяха организиране на по-чести срещи с екозащитници, на които да се обсъждат в детайли конкретните въпроси, както и редовно да се разпростаряват информационни бюлетини. Необходимо е гражданското общество да се замисли за начините, по които децата от малки биха могли да се обучават в разделно събиране на отпадъци, коментираха присъстващи на срещата. Предложение имаше и да се организира в бъдеще в Дупница среща и относно проблема с горящото сметище в града.

 

Общото настроение показа, че все пак има известен страх, че активната гражданска позиция ще бъде наказана от хората, срещу чиито икономически интереси е насочена.  Въпреки това, присъстващите около 20 души и присъединилите се 16 към съдебния процес, са много повече от очакваните да се срещнат с екоактивистите и да предприемат реални действия срещу изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“.

 

От страна на организаторите на срещата в Дупница бяха Меглена Антонова от „Грийнпийс“ – България - координатор „Климат и енергия“, Данита Зарачинова от Сдружение „За земята“, екип „Нулеви отпадъци“, и Петко Цветков - координатор „Работа с местните общности“ в „Грийнпийс“. Както пред гражданите тази вечер, така и на пресконференция по-рано днес тримата разясниха  мотивите за обжалване на комплексното разрешително за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ – Бобов дол.

 

 

Меглена Антонова припомни, че от месец април тази година топлоцентралата има официално разрешение за горене на отпадъци, без обаче да е направена оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС). Другата причина за съдебното дело срещу ИАОС е, че ТЕЦ „Бобов дол“ не предвижда инвестиции в подобряване или промяна на инсталацията. Централата е приспособена да изгаря единствено въглища и да не пропуска в атмосферата друг вид непредвидени емисии, посочи Антонова. Тя припомни, че от 2015 г. има практика да се изгарят отпадъци във въглищната централа. Тогава е подадено и първото инвестиционно предложение за промяна на горивото. От Сдружение „За земята“ веднага са сигнализирали, че това крие потенциални рискове и е необходимо да се направи оценка на въздействието върху околната среда. От РИОСВ-Перник обаче са отговорили, че ОВОС не е нужна. Това е била причината за завеждане на дело, което е загубено от сдружението. Съдът в Перник е отсъдил, че по закон трябва да има задължителна оценка, ако се гори гориво над 100 тона дневно. В инвестиционното предложение обаче е отбелязано, че ще се горят 96 тона на ден.

 

Данита Зарачинова от своя страна разясни, че горенето на отпадъци по никакъв начин не решава проблема с депонирането им, а точно обратното. Причината е, че при горене се отделя голямо количество горяща и дънна пепел. Допълнително проблемът се усложнява, след като бъде смесена с въглищната пепел, чийто състав е много различен. Вредните вещества, които се отделят при горене на отпадъци, са различни, а в ТЕЦ „Бобов дол“ няма необходимите пречиствателни съоръжения за тях. В документите е отбелязано, че ще се горят 35 000 тона отпадъци годишно, което е много повече от отпадъците, които се генерират от територията на Община Бобов дол. В списъка в комплексното разрешително е отбелязано още, че отпадъците, които са позволени за изгаряне, са биомаса от селското и горското стопанство, пластмаси, опаковки, отпадъци от текстил.

 

Италианските отпадъци на площадката в ТЕЦ "Бобов дол"

 

Това е абсолютно неправилно управление на отпадъците. Ние виждаме какво се случва в цяла България. Трябва да се мисли най-вече за намаляването на отпадъците, за релното разделно събиране, рециклиране и компостиране, а не горене на отпадъци. Не бива да допускаме, че ще се горят заедно с въглища. Притесняваме се, че няма да има контрол върху изгарянето на т.нар. „неопасни отпадъци“. Няма как да бъдем на 100 % сигурни какво влиза в централата. Дали компенетните органи ще имат капацитета да проверяват всеки тон, влизащи отпадъци в централата“, каза Данита Зарачинова.

 

Доставките на отпадъци от Италия бе определено еколозите като абсолютно непорочна практика. Причината е, че влизат в България под формата на гориво RDF. От години в екологичните организации получават сигнали от граждани на Варна, които са засичали доставките на отпадъци от пристанището. Първоначално са били предназначени за изгаряне в циментови заводи. Все още не могат да бъдат открити доказателства дали сред тях не се намират и токсични отпадъци.

 

По отношение на измерването на качеството на въздуха Меглена допълни, че в района на Дупница, Бобов дол и Дупница няма автоматична станция за измерването на нивата на въздуха. Има потенциална опасност за образуване на диоксини и фурани, които не се улавят от измервателната станция.

 

Причините за изгаряне на отпадъци са изцяло икономически. Случващото се в момента в българските въглищни ТЕЦ не цели оползотворяване на боклука и справяне с проблема с депонирането му, заключиха екоактивистите от „Грийнпийс“ и Сдружение „За земята“.

 

Припомняме, първото заседание по делото срещу комплексното разрешително на ТЕЦ – Бобов дол е насрочено за 24 септември. Все още има възможност към съдебния процес да се присъединят и други граждани.  

  


Последвайте страницата на КАМЕРТОН във Фейсбук.