Читателка: Дупница се обезлесява заради липсата на грижа за зелената система

Отсичат се дръвчета, а на тяхно място не се засаждат нови. И ако все пак се засадят, то Община Дупница не се грижи за тях. Екологията е тема, която често се подценява. Всеки, който има елементарни познания по биология, ще разбере какво може да ни се случи без дървета, ние сме свързани с тях. Нека не ги приемаме като даденост. Може би ще резберем колко са ни нужни, когато тях вече ги няма, алармира чрез „Камертон“ дупничанката Павлина Добрева.
Снимки: Камертон

 

Община Дупница не поддържа и опазва добре зелената система на града. Това сигнализира чрез „Камертон“ нашата читателка Павлина Добрева, страстен любител на природата. Според нея Дупница постепенно се обезлесява, а причината е, че на мястото на отрязаните дървета рядко се засаждат други. Ако пък все пак се засадят, Общината не се грижи за тях.

 

Павлина Добрева обоснова твърденията си с примери от района, който най-често посещава. Почти всеки ден тя се разхожда пеша до парк „Рила“, като минава по ул. „Бачо Киро“, в района на градинката „Муструков“, и през ж.к. „Бистрица“. Това е навик, който си е създала от дете и затова отлично познава всяко дръвче и зелено стръкче по маршрута. През годините с тревога наблюдава, че много от дърветата вече ги няма, а на тяхно място не са засадени нови.  

 

 

Отрязани дървета на ул. "Бачо Киро", които не са компенсирани с нови

 

Павлина Добрева обърна внимание и на факта, че десетте кипариса, които бяха посадени, за да „красят“ новоизградената пешеходна зона при пазарчето в ж.к. „Бистрица“,  вече са напълно изсъхнали. Според нашата читателка старата чешмичка в близост до тях е била много по-удобна и вероятно, ако при ремонта не бе изградена по-съвременна, местните жители биха могли да поливат цветята, дори и това да не е тяхно задължение.

 

 

 

Павлина коментира, че в ж.к. „Бистрица“ не се забелязва и следа от поддръжка на  новозасадените дървета. Някои от тях очевидно се развиват много по-бавно от останалите, а на други листата им са променили рязко цвета си, още преди настъпването на есента.

 

 

 

Продължавайки по пътя за парк „Рила“ в същия квартал, Павлина отбелязва, че според нея не е нормално да съществува цяла една улица, на която да не бъде засадено поне едно дърво, за да дава сянка на десетките пешеходци в района. А тази отсечка е най-предпочитаната от дупничани по пътя им към парка, казва Павлина.  

 

 

Стигайки до пешеходната алея от крайните къщи в града до входа на парк „Рила“, тя ни сочи още множество отрязани дървета, които не са компенсирани от нови насаждения. По думите й над 120 са били брезите по алеята, като в последните около пет години над 20 от тях са отстранени. Павлина предполага, че това е било наложително, тъй като вероятно са станали опасни, но на тяхно място е трябвало веднага да бъдат засадени други дръвчета. Това обаче не се прави. По същия начин се постъпва и на други места в града и така постепенно той се обезлезява.  

 

 

 

Брезовата гора край парка е засадена в началото на 70-те години на миналия век. Когато Павлина е била дете, с баща й са грижили за дръвчетата в нея – поливали са ги и са ги почиствали. „В москвича на баща ми слагахме вода и всяка вечер ги поливахме. Той ми казваше: „Ей, щерко, един ден ще се разхождаш тук и брезите ще ти пазят сянка. Оттук произтича този мой сантимент. Но нека оставим това настрана, ежедневно по алеята минават десетки дупничани в посока парка под горещото слънце. Сянката все повече намалява и накрая съвсем ще изчезне“, ядосва се Павлина.

 

Много често съм подавала сигнали към отдел „Екология“ в общината за отрязаните дървета, за непрофесионалното им окастряне, за нуждата от почистването им, за липсата на залесяване, както и за неподдържането на зелената система в градската част. Винаги се оправдават, че не знаят за този проблем, че не могат да съдействат, че е направено всичко възможно, че това не зависи от тях, а от друго високопоставено лице. Според мен нямат смелост да застанат пред кмета и да му обяснят ситуацията. Дали самите те имат отношение като еколози към темата, питам аз. Моят призив е нещата да се променят по отношение на зелената система в града и служителите в отдел „Екология“ да започнат да работят по-активно. Мнозина смятат, че темата за екологията е безобидна. Но ако започнем да обсъждаме сметищата, може да настане голям хаос. Признавайки или непризнавайки един проблем, фактите са очевидни. Затоплянето на климата съществува. Виждаме какво се случва в Амазония, Сибир, Африка и пр. Чела съм статистика, че в Амазония на ден се режат гори с размерите на футболно игрище. За толкова се знае, но само официално. В България тече поголовна сеч. Странджа е орязана напълно. В Рила над Дупница се реже непрекъснато. С огромни тирове се изкарва дървесина за чужбина. В която и група в социалните мрежи да влезем, ще видим, че този проблем е сериозен. Снимките говорят достатъчно. Всеки ден хора като мен подават сигнали, но резултатът е нулев. Аз не мога да си представя света без гора. Инициативата „Да изчистим България за един ден“ започва на 14 септември. Колкото и да не си вярващ, точно на Кръстовден, на един от най-големите християнски празници би трябвало да бъде съобразено, че не бива да се чисти, какъв е проблемът да се определи друга дата? Запушете си носовете и се опитайте да видите колко време ще успеете да дишате без дървета. Парите и вещите няма да ни помогнат да дишаме. Има изследване на биолози от американския щат Мисури, че масовото обезлесяване променя процеса на фотосинтеза. Всеки, който има елементарни познания по биология, ще разбере какво може да ни се случи, защото сме свързани с дърветата. Нека не ги приемаме като даденост. Може би ще резберем колко са ни нужни, когато тях вече ги няма“, апелира Павлина Добрева.

 

 

Тя е и дългогодишен учител по български език и литература. Според нея в училищата трябва да се организират по-често кампании с екологична насоченост. Общината би могла да съдейства като предоставя фиданки, а ученици от 1 до 5 клас да ги засаждат.

 

Допреди няколко години, приблизително до 2005 г., имаше доста често подобни кампании. Учениците наистина са един добър човешки ресурс по отношение на залесяването. Заедно училищата и Община Дупница могат да постигнат положителен ефект. Ако сметнем броя на всички ученици и ако си представим, че всяко дете може да засади поне едно дърво, средата, в която живеем, може коренно да се промени“, коментира още Павлина Добрева. 

 

Обезлесяването на Дупница не убягва и на много други дупничани. До „Камертон“ са постъпвали още редица подобни сигнали, а темата често се обсъжда и в социалната мрежа. Наскоро във фейсбук групата „Забелязано в Дупница“ имаше предложение за масово засаждане на дръвчета около стадиона в ж.к. „Бистрица“. Идеята получи голямо одобрение. Много дупничани заявиха готовност да се включат в гражданската инициатива. Те получиха и обещание за съдействие от страна на Община Дупница.   

 

Припомняме, през месец май от кметството обещаха, че тази есен в града и селата ще бъдат засадени 800 дръвчета, 200 от които ще бъдат дарение от Фондация „77“ . Други 200 дръвчета пък са били засадени в района на парк „Рила“ и по кварталите в града през пролетта, информираха тогава от администрацията на кмета.