Благотворителната изложба с портрети на Невена Коканова дойде и в Дупница

Инициативата, в която се включиха художници от цялата страна, вече е събрала над 2000 лв. за изграждането на паметник на актрисата в родния й град
Снимки: Камертон

 

Благотворителната изложба с портрети на Невена Коканова, която в края на юли бе открита в София, снощи бе подредена и в Дупница. Дупничани и гости на града ще имат възможност и днес да си купят картина с лика на голямата българска актриса и така да подпомогнат каузата за изграждане на неин паметник в родния й град Дупница.

 

В Дома на техниката са изложени 12 портрета на Невена Коканова. Не само физическата, но и духовната й красота са уловили в творбите си художниците Пирин Македонски, Жасмина Широва, Александрина Валенти, Кирил Кирилов, Валентина Христова, Калин Терзийски, Стефана Аргирова, Светозар Колев Питкин, Велиана Симеонова, Иван Иванов, Стефан Балтов, Драган Минев-Дари. На откриването на експозицията дойдоха членове на сдружението, учредено във връзка с изграждането на паметника, местни общественици и съмишленици на каузата.

 

 

Тази изложба е благодарност към Невена Коканова. Основната дума, която се чуваше от творците е благодарност, защото споделиха, че са успели да преоткрият Невена Коканова. Истинският артист се опитва да вникне в образа и живота на човека и точно това се е получило. Докато рисуват портретите, те са чели за Невена Коканова, гледали са нейни филми, но малцина знаеха, че е родом от Дупница. Именно това се крие зад идеята за изграждане на неин паметник. Дупничани трябва да си заслужим този паметник, а не всичко да се дари от политици и бизнесмени“, каза музикантът и художник Николай Табаков – организатор на изложбата и инициатор за изграждането на паметника на актрисата.

 

 

Вчера и днес са закупени три от портретите на обща стойност 1020 лв. Иначе от откриването на изложбата в столицата до момента вече са продадени половината от картините и са събрани общо над 2000 лева. Цените на творбите варират от 150 до 700 лева. Също така всеки можеше да си купи картичка с образа на Невена Коканова на стойност 5 лева, а събраните средства отново са предназначени за каузата.  

 

 

 

Според Николай Табаков всички необходими средства ще бъдат събрани в рамките на 2-3 години. Неговото желание е за целта да се обединят творческите гилдии в България и почитателите на Коканова. В рамките на кампанията той планира зимен концерт в София, а след това иницитавите за каузата ще продължат със съдействието на актьори и музиканти от цялата страна.