Вл. Панев за изгарянето на италиански боклуци в България: Превръщаме се в Бангладеш на Европа

„Проблемите с оползотворяването на отпадъците се прехвърлят от богатите държави с работещи институции към България, където за някой лев отгоре сме готови на всичко, а отговорните служби са разграден двор“, казва финансистът и съпредседател на Зелено движение Владислав Панев по повод заснета доставка на боклуци в „Брикел“ – Гълъбово. Ситуацията е идентична с ТЕЦ – Бобов дол, затова публикуваме позицията на Панев.
Снимките са от Фейсбук профила на Владислав Панев
Финансистът и съпредседател на Зелено движение Владислав Панев коментира на профила си във Фейсбук проблема с изгарянето на италиански боклуци в ТЕЦ-овете, собственост на Христо Ковачки. Поводът за коментарите му са снимки, които е получил от свои източници и на които се вижда разтоварването на камион с отпадъци на площадка в „Брикел“ – Гълъбово. Публикуваме позицията на Владислав Панев, тъй като ситуацията е идентична с тази в с. Големо село. Припомняме, че в ТЕЦ – Бобов дол от месец май редовно се получават доставки с отпадъци от Италия. Пратките идват с влакове от Бургас, където се товарят от пристанището. Снимки на балите с боклук от първата доставка ни изпратиха наши читатели.  

 

 

Камион разтоварва боклуци в "Брикел" - Гълъбово. Снимки, които Ковачки не би искал да видите, затова е и наредил балите със слама да пречат на любопитните.

 

 

Това е проблем на толкова много нива, че няма как да опиша всичките:

 

1. Внос на отпадъци за горене въобще не би трябвало да се осъществява. Особено пък на боклук в насипно състояние, който дори не е RDF. Така че как този товар е стигнал Гълъбово и с какви точно документи, е мистерия и предмет на проверка.

 

2. Проблемите с оползотворяването на отпадъците се прехвърлят от богатите държави с работещи институции, към България, където за някой лев отгоре сме готови на всичко, а отговорните служби са разграден двор.

 

3. Граничен контрол практически отсъства, когато интересите са за десетки милиони.

 

4. Третират се като трета ръка хората, които живеят около централите (Гълъбово е само един пример, но Ковачки има намерения да прави същото във Враца, Бобов дол и на други места, където държи Топлофикации), и на никой не му пука как се отразява мръсния въздух на здравето им.

 

5. Отгоре на всичко се плащат субсидии на тези, които цапат. Електроенергията от „Брикел“ от 1 юли се изкупува по над 17 ст. на киловатчас без ДДС, което означава около 40 млн. лева годишно над борсовата цена на тока.

 

6. Прецакваме конкуренцията в енергетиката, като толерираме мръсни производства, което на практика стопира инвестициите в нови, по-евтини и чисти мощности.

 

7. Работниците в ТЕЦ-овете се ползват като плашило - ако схемите се прекъснат, десетки хиляди ще излязат на улицата.

 

Всъщност вниманието на обществото не трябва да бъде насочено към запазване на работните места, а към стандарта на живот на хората, които в момента работят в мръсни и субсидирани производства. Прости сметки показват, че ако най-мръсните централи като „Брикел“ бъдат затворени и държавата покрие доходите на тези хора, докато си намерят нова работа, това ще излезе по-евтино от субсидиите, които се плащат. Но пък качеството на въздуха за всички, които живеят в района ще се подобри значително. Включително и за сега работещите там. А пазарът на труда сега е такъв, че се съмнявам много от служителите на Ковачки да останат без алтернатива за дълго време. Иначе се получава, че субсидираме едни места, пък нормалният бизнес не може да намери служители. Ако това не е очевидна корупция, пък била тя и само морална, не знам какво е.

 

 

xxx

 

След публикацията вчера получих още снимки, за които се твърди, че са от „Брикел“ на вносен италиански боклук. Товарите минават през Пристанище Бургас запад (собственост на Домусчиев) и са декларирани като "пластмасови отпадъци". И това няма да спре, чакаме още през следващите дни. Превръщаме се в Бангладеш на Европа.

 

 

 

Няма да оставим нещата така. Европа е вдигнала мерник на т. нар. когенерации, но не трябва да разчитаме само на външни фактори.

 

 

Междувременно КЕВР повиши цените на изкупуване на енергия от топлофикациите на Ковачки със задна дата с 21.6 млн лева (по информация на Капитал, като решенията са качени на сайта на комисията). Става въпрос за периода 2017-2018 година. Вчера същата комисия е разпределила безплатни квоти в зависимост от ефективността на някои ТЕЦ. „Брикел“ получава 36 000 броя с пазарна цена около 1 млн. евро. За сравнение, общинската Топлофикация - София получава двойно по-малко.