Започва кампанията за регистрация на домашните кучета в Сапарева баня

От кметството в курортната община припомнят задълженията на стопаните

 

До края на месец март е срокът за регистрация на домашните кучета в общинския регистър на администрацията в Сапарева баня, припомнят от пресцентъра на курортната община. Регистрирането става по вид, порода, брой и пол, като собственикът заплаща и съответната годишна такса. Размерът й е непроменен и тази година остава 10 лв.

 

Собствениците са длъжни в 30-дневен срок от получаването на писмото от общината да чипират, регистрират и ваксинират кучетата си в Районна ветеринарномедицинска служба или при лицензиран ветеринарен лекар. При регистрирането на кучето се заверява и ветеринарномедицинският паспорт.

 

 Ако не бъде спазен срокът, на нарушителите следва да бъде съставен акт за установяване на административно нарушение и да бъде наложена съответната санкция.

 

От кметството на Сапарева баня припомнят, че съгласно Наредба №1  за поддържане и опазване на обществения ред на територията на община Сапарева баня всички собственици на кучета са длъжни да разхождат кучетата си с нашийник, както и да носят в себе си удостоверенията за регистрация и ветеринарномедицинския паспорт.

 

Собствениците са длъжни да се грижат за животните си и да вземат мерки те да не създават опасност за хората или за други животни. Забранено е разхождането на домашни любимци на територията на детски площадки, градини и ясли, спортни площадки, училища, здравни заведения, градски паркове и градини.

 

Гражданите, които се грижат за безнадзорни кучета, нападнали или ухапали човек, също подлежат на санкциониране.