Защо Община Дупница унищожава още зелени площи в Градската градина заради стрийт фитнеса?

Вместо да реши проблема с незаконното паркиране в зелените площи, Община Дупница ги премахва. „Защо постепенно се унищожава емблематичното място на Дупница, създадено още в началото на миналия век?“, с основание пита наша читателка, която живее в една от кооперациите на Градската градина.
Снимка: Камертон (архив)

 

Четири години Община Дупница не изпълнява собственото си решение, взето от общинската Комисията по безопасност на движението, за поставяне на антипаркинг колчета в зеления участъка от Градската градина, превърнат в нерегламентиран паркинг. Това научихме от читателско писмо на Камелия Николова, която живее в една от кооперациите в Градската. Жената основателно се възмущава, защото, вместо да бъде решен проблемът с нерегламентираното паркиране, кметът Методи Чимев разрешава унищожаването на зеления участък заради изграждане на стрийт фитнес площадка.

     

Смятате ли, че е редно да се унищожават нови 90 квадратни метра зелена площ от градината, вместо да се сложеше една красива ниска ограда или антипаркинг колчета в участъка от старата ограда при тоалетните и ресторант „Наслада“. Казвам нови, защото още 2014 година хълмчето до ресторанта се превърна в пустош, след като там един от нашите съкооператори в сградата до ресторанта сложи успоредката и лоста. Вече няма тревичка и храсти. Сега нови 90 квадратни метра. Защо постепенно се унищожава емблематичното място на Дупница, създадено още началото на миналия век? Нима не е нужно да има повече зелени площи в града? Нали хората ходят на разходка в Градската градина заради зеленината“, пише ни Камелия Николова.  

 

Към писмото си тя прилага и документ, от който става ясно, че още през 2015 година Комисията за безопасност на движението е взела решение за поставяне на антипаркинг колчета в участъка от Градската градина, превърнат в нерегламентиран паркинг в зелените площи. Решението е взето в отговор на сигнал от жители на квартала за незаконното паркиране и унищожаване на зелената система на парка. Със свое писмо кметът Методи Чимев лично уведомява един от жалбоподателите за мерките, които предстои да бъдат взети. Уви, четири години по-късно тревата продължава да се унищожава от нарушителите с автомобили. 

 

От читателското писмо става ясно, че самите ползватели на успоредката и лоста навлизат с автомобилите си в зелените площи и освен това се случва да тренират посред нощ, като озвучават тренировките си с музика. Същевременно жителите на квартала не са виждали опашки от чакащи да тренират на уредите в Градската. Припомняме, че монтирането на новото съоръжение на мястото на зелени площи бе мотивирано от кметството с огромен интерес от страна на улични гимнастици.

 

 

„Камертон“ се присъединява към позицията на Камелия Николова. Парк „Рила“ бе превърнат в спортно-развлекателен център. Нека поне Градската градина остане изцяло зелено кътче. Община Дупница, вместо да се грижи за малцината гимнастици, да поправи опасните детски площадки в двата големи парка (и не само), които се ползват от стотици деца, и за културния паметник Саат кула.

 

Ето и писмото на Камелия Николова без редакция:

 

"Здравейте! Отново Ви пише Камелия Николова .Този път споделям мнението си по повод изграждащата се площадка за стрийт фитнес в Градската градина. Смятате ли ,че е редно да се унищожават нови 90 квадратни метра зелена площ от градината, вместо да се сложеше една красива ниска ограда или антипаркинг колчета в участъка от старата ограда при тоалетните и ресторант Наслада. Казвам нови, защото още 2014 година хълмчето до ресторанта се превърна в пустош, след като там един от нашите съкооператори в сградата до ресторанта сложи успоредката и лоста. Вече няма тревичка и храсти. Сега нови 90 квадратни метра. Защо постепенно се унищожава емблематичното място на Дупница,създадено още началото на миналия век. Нима не е нужно да има повече зелени площи в града. Нали хората ходят на разходка в Градската градина заради зеленината. А ние живеем там и на тези уреди сега не тренират повече от 15-20 човека, но за ЦЕЛИЯ ден. Никога не е имало опашки от чакащи. Нямам нищо против младите, сериозни трениращи хора. Но не там трябваше да бъдат тези уреди. Ще Ви препратя едно писмо изпратено от общината още 2015 година до наш съкварталец, който го препрати на мен.Още тогава сме писали на общината за неправилното паркиране и да се вземат мерки. Имаше обещание, ще прочетете какво е и вижте сегашния резултат. Да не казвам ,че и тази нощ в 1 часа дойдоха двама, които озвучиха улицата все едно са на дискотека и уж започнаха да тренират, но от калта се отказаха. Отново колата им беше паркирана в останала малка площ в тревата между новата площадка и старите лост и успоредка. Така че проблемът с паркирането отново не е решен, а и с това да ни будят посред нощ".