Бивша съседка на клошарката от жп гарата: Тя е опасна, заплашва да отрови детето ми

Нашата колежка Даниела Методиева живее до къщата в Дупница, където е пребивавала Светла Димитрова през последните 7-8 години. Журналистката ни разказа притеснителни подробности относно поведението на жената.
Светла Димитрова превърнала двора на къщата на „Цар Иван Асен II” в сметище, крадяла от съседите си, а срещу забележките им реагирала агресивно с клетви и заплахи

 

Светла Димитрова е общественоопасна. Тя е заплаха и за себе си, и за околните. Това ни писа журналистката Даниела Методиева, след като публикувахме репортажа за жената, която от месец живее на жп гарата като клошарка. Даниела е бивша съседка на Светла на ул. „Цар Иван Асен II” в Дупница. Нашата колежка ни разказа, че докато живяла в къщата там, клошарката превърнала двора в огромно нерегламентирано сметище. Съседите й, също както служителите на жп и автогарата, се притеснявали, че ще плъзнат зарази. Страхували се и от пожари, каквито често се случват в подобни случаи. В съседните дворове се е носила воня като от сметище. Освен това Светла често крадяла от съседите си. Влизала в домовете им и си взимала, каквото й било необходимо – от харана до вещи. Обирала и градините им.

 

Всички опити на съседите да я накарат да спре да събира боклуците, както и да я свържат със социалната служба, завършвали с жестока словесна агресия от страна на Светла към тях. Освен това всички много й помагали, държали се повече от човешки с нея, намирали са й работа, но тя е отказвала. „Тя направи живота на всички ни ад, непрекъснато кълнеше хората от улицата, всички, особено възрастните, ги беше страх от нея. Никой не пожела да подаде сигнал срещу Светла в полицията и общината. Единствено аз го направих, в резултат тя ме заплаши, че ще отрови 5-годишното ми дете. В момента не живее там, но и вчера се мотаеше пред дома ми и отново ме заплаши. Веднъж пък се опита да предизвика катастрофа, докато съм с детето в колата. Бяхме тръгнали за детска градина, а тя се престори, че ще се хвърли пред колата. За да избегна удара, щях с детето в автомобила да се забия в една къща“, разказа ни Даниела Методиева.  

 

Тя не отрече, че мъжът, с който е живяла Светла в къщата на „Цар Иван Асен II” й е нанасял побои, но същевременно той е бил човекът, който от години я издържал, докато тя никога не е пожелала да работи. Светла го изнудвала, че ще подаде жалба срещу него, което би било с тежки последствия, тъй като излежавал 20-годишна присъда за убийство.

 

Даниела Методиева потвърди заключението на социалните служители, че Светла Димитрова е много манипулативна и изнудва емоционално хората. По този начин предизвиква съчувствието им, а те й дават пари, храна, грижат се за нея. Ако обаче някой й направи дори и само една забележка, изпада в истерия и започва да кълне и да заплашва. Даниела също предполага, че Светла е психичноболна, но не е освидетелствана със заболяване и като недееспособна. Институциите могат да направят това, но само ако тя или роднините й пожелаят. Светла обаче не желае, а близките й досега не са се поинтересували от нея. Така принудителни мерки спрямо жената могат да бъдат взети само ако извърши престъпление, а както вече съобщихме, заключението на полицията е, че тя не е общественоопасна.

  

Жалбите на Даниела Методиева са завършили с констативен протокол на Община Дупница с предписание за почистване на къщата и предупреждение от полицията да не трупа повече боклуци в къщата. За заплахите по адрес на детето й жалба не е внасяла, тъй като Светла се е изнесла от квартала, но Даниела продължава да се притеснява. Тя апелира към институциите да вземат сериозни мерки, докато не се случило нещо фатално, тъй като Светла Димитрова е опасна за себе си и за околните.