Градската библиотека с летни занимания за децата

Днес читателите на Детския отдел се запознаха с древното японско изкуство оригами
Снимки: Камертон

 

Под мотото „Мисия направи си сам, прочети и опознай“ ще се провеждат летните занимания за читателите на Детския отдел в библиотеката при читалище „Зора“ в Дупница. От днес до края на работната седмица ще бъдат организирани четения и творчески работилници. Целта е децата да се приобщят към средата на библиотеката, да бъде засилен интересът им към литературата, както и да научат различни техники в областта на приложното изкуство, обясни главният библиотекар Валентина Алексиева.

 

Днес най-малките читатели на библиотеката, ученици от първи до четвърти клас, имаха възможност да се запознаят с древното японско изкуство оригами.  Под ръководството на библиотекаря от Детския отдел Илияна Янева децата се научиха да изработват фигури чрез сгъване на листове хартия без помощта на ножица и лепило. На учениците им бе загатната историята на малката Садако, жертва на ядрената бомбардировка над Хирошима, и свързаната с нея легенда за оригами. Така бе провокиран интересът им и те обещаха да прочетат историята, а на следващата занималня да я разкажат.

 

Илияна Янева разказа на учениците още как е възникнала писмеността, както и историята на произхода на хартията.

 

Утре заниманията продължават с четене на откъси от любими книги и стихотворения, в сряда децата ще имат възможност да се включат в урок по рисуване, в четвъртък е насрочен часът по екология, а в петък отново ще има творческа работилница с много изненади. Всички занимания започват в 10:30 ч. и продължават един час. Идеята е инициативата да стане традиция и да се провежда ежегодно.