Андрей Севдин отново обединител, паметникът му събра цялата дупнишка общественост

Многобройното присъствие още веднъж доказа безспорния авторитет на художника, твореца и човека Андрей Севдин, колко много хора го обичат и не са го забравили.
Снимки: Камертон

 

В мащабно културно събитие се превърна церемонията по откриването на бюст-паметника на Андрей Севдин и изложбата с картини от пленера „Братска любов“, организиран в памет на художника и дългогодишен уредник на галерия „Околийската къща“ в Дупница. В дома на неговия брат Михаил Севдин в село Самораново се събра цялата дупнишка общественост. Дойдоха не само творци и културни дейци, но и лекари, съдии, учители, адвокати, бизнесмени, политици. Масовото присъствие още веднъж доказа безспорния авторитет на Андрей Севдин, колко много хора го обичат и не са го забравили. Посмъртно Андрей отново изигра ролята на обединител, едно от безценните му качества, с които ще остане в сърцата на всички, които го познаваха.

 

 

 

 

Не съм се съмнявал, че ще дойдат толкова много хора. Андрей е творец, който всеки с отношение към културата би искал да познава и да бъде негов приятел. Творците са фини души, които трудно общуват. Андрей обаче умееше да общува с хората и да въздейства върху тях положително. Той ще бъде запомнен със своето благородство и чест – качества, непознати днес за мнозина“, каза пред „Камертон“ неговият племенник и уредник в Историческия музей Емил Севдин и припомни, че с работата си Андрей направи така, че Дупница да бъде позната в културните среди в цялата страна . 

 

 

 „Тук сме, за да се преброим. Преди пет години направихме подобен пленер в село Скрино. В него участваха голямата част от присъстващите днес творци. Двама от тях вече не са сред нас. Това са Петър Савов и Андрей Севдин. Ние със сигурност няма да ги забравим, но за да се знаят и помнят от идните поколения, организирахме пленера „Братска любов“, а скулпторът, който е автор на най-хубавия паметник на Левски, Владимир Илиев извая фигурата и на моя брат“. С тези думи бе открит паметника на Андрей Севдин от неговия брат Михаил, а веднага след това монументът бе отрупан от цветя.   

 

 

 

Церемонията бе предшествана от водосвет, който отслужи игуменът на Руенския манастир йеромонах Йоан в съслужение с отец Лука. Освен че семейство Севдини поддържат близки отношения с обителта, йеромонах Йоан бе гост на събитието и с друга цел – да обяви и заяви подкрепа към поредната инициатива на Михаил Севдин, а именно набиране на дарения за играждане на параклис, посветен на св. Йоан Рилски, в село Самораново. Отреденото място е срещу дома на Михаил, на брега на река Отовица, където ежегодно се провежда Богоявленския ритуал. На мястото вече е положен кръст.

 

 

След церемонията програмата продължи с изпълнения на танцьорите на хореографа Воин Войнов и Мъжки хор „Св. Иван Рилски“, а десетките гости имаха възможност да разгледат картините на участниците в пленера „Братска любов“, подредени из целия двор на къщата на Михаил Севдин.

 

 

 

 

Сред творбите можеше да се видят и скулптури, дърворезби и картини и на самия Андрей Севдин. Така той духом се включи в обща изложба с най-добрите си приятели художници - Страхил Ненов, Владимир Илиев, Васил Говедарски, Цветан Стоянов, Ангел Илчев, Атанас Борисов. Сред тях бяха и монаси от Руенския манастир, които се представиха със свои икони.  Всички те си спомниха приятеля, човека и твореца Андрей Севдин, който умееше да приобщава хората към изкуството. Спомниха си десетките изложби, които благодарение на него, винаги се превръщаха в събития с висока културна стойност.