Валерия Славова от Дупница с приз от националния конкурс „Куба – далечна и близка“

Ученичката от 11 „б“ клас на ПГ „Христо Ботев“ грабна журито с рисунката си „Кубинско момиче“
Снимки: личен архив

 

Ученичката от 11 „б“ клас на ПГ „Христо Ботев“ Валерия Славова спечели трето място в националния ученически конкурс „Куба – далечна и близка“. Повече от десетилетие творческото състезание, в което участват стотици деца от цялата страна, се организира от Асоциацията за приятелство „България – Куба“, Синдиката на българските учители, Централния съвет на Българския антифашистки съюз, Националния дворец на децата, Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти и със съдействието на Министерството на образованието и науката и Посолството на Република Куба в Република България.

 

Мотото на тазгодишното издание бе: „Куба – 60 години социален и духовен възход“ - 1959 – 2019.

 

 

Валерия Славова от Дупница взе участие с няколко свои рисунки в раздел „Медийни презентации" на конкурса. Творбата й ''Кубинско момиче'' , акварел , грабва журито и лично кубинската посланичка Каридад Ямира Куето Милиан, която  е патрон на националното състезание. Грамотата за призовото трето място бе връчена на Валерия на официална церемония в кубинското посолство. Талантливата ученичка отиде със своята учителка по география Валентина Шаламанова, която я е насърчила да участва в конкурса.

 

 

Валерия  Славова рисува от малка. Обучението си по изобразително изкуство е започнала при Елена Марулевска, след това е продължила в школата на Лора Делибалтова в читалище „Зора“, а в момента - в Националния дворец на децата. Увлича се по графичния дизайн. Според учителите й има изява на въобръжение и креативност. Творчеството си представя в своя страница във Фейсбук: Vale Riart Никой в семейството й не рисува, но все пак творчеството е в кръвта й. Валерия е внучка на писателя, поета и журналист  Димитър Киров.