Саат кула потъна в разруха

Заведението „До часовника“ се превърна в тоалетна, а районът около паметника на културата е оставен без поддръжка
Снимки: Камертон

 

Община Дупница съвсем изостави поддръжката на района около Часовниковата кула в Градската градина. Докато функционираше заведението, пространството поне във видимата част бе в приличен вид.

 

В момента обаче самото заведение тъне в разруха и вече се е превърнало в тоалетна, донякъде в резон с факта, че  обществената в другия край на Градската е с работно време и често е заключена. Проблемът не е само в хигиената и външния вид, но обектът се превръща и в опасност за децата, особено предвид разпръснатите навсякъде около него стъкла от счупените прозорци. Срещу разбитото заведение има също така разбита детска площадка, на която обаче все още играят деца.

 

 

 

 

От естетически съображения пък не ви показваме снимка на състоянието зад Часовниковата кула – алеите, които всъщност са от лицевата част на паметника на културата, погледнат от централната улица пред Гимназията и Дома на техниката. От години за мястото не се полага и елементарна грижа като окосяване на тревните площи и почистване. Оправданието е, че Община Дупница кандидатства с проект на стойност 400 000 лв. за благоустрояването на мястото, реставрация на кулата и смяна на часовниковия механизъм, който отдавна не работи.

 

След като се провалиха два търга за отдаване под наем на търговската площ при Часовника, а нова процедура все още не е обявена, по всичко личи, че това лято символът на Дупница, чието изображение стои и върху герба на града, ще посреща дупничани и техните гости в този вид. Не по-различно е състоянието и на другия пешеходен вход към Градската градина - 40-годишната сграда на Младежкия дом, която също е кандидат за паметник на културата.