Смесен хор „Рилски звуци“ обра овациите на Международен фестивал в Албания

Форумът не е с конкурсен характер, но дупнишките хористи са се представили най-добре от всички участници, за което са получили признание и от публиката, и от колегите си музиканти
Снимка: Смесен хор "Рилски звуци"

Смесен хор „Рилски звуци“ към НЧ „Зора 1858“ участва на Международния фестивал за музикално и танцово изкуство в град Дурас, Албания. Форумът се проведе от 19-ти до 23-ти юни на открита сцена на централния площад във втория по големина град в балканската страна. Представиха се хорове, вокални групи и танцови състави от България, Полша, Босна и Херцеговина и Албания.

 

Самодейците изнесоха разнообразна, изцяло акапелна програма, включваща произведения от класиката, спиричуъли и евъргрийни. Поради естеството на фестивала, който е с фолклорна насоченост, голяма част от парчетата на хора бяха обработки на народни песни или авторски песни в народен стил. Някои от произведенията са съвсем нови и наскоро включени в репертоара, сред които „Вечеряй, Радо“, „Бре, Петрунко“ и „Бабилонс фолин“, обобщи репертоара диригентът на „Рилски звуци“ Огнян Митонов.

 

Фестивалът не е с конкурсен характер, но според единодушното мнение на организаторите и участващите състави изпълненията на дупничани са били на най-високо ниво и са направили най-силно впечатление. За своето участие хорът получи грамота.

 

Ние бяхме най-големият състав сред участниците. Може би неслучйно ни бяха отредили последно място в програмата. Представихме се най-добре от всички. Публиката беше изключително впечатлена от нашите изпълнения. Колегите ни от други хорове също ни поздравиха за репертоара и представянето", коментира пред „Камертон“ диригентът Огнян Митонов.