В Дупнишко започват да внасят работна ръка от Молдова

В кризата на пазара на труда бизнесът предпочита да наема пенсионери, тъй като са по-отговорни и мотивирани от младежите. Младите хора масово искат да са висшисти и да работят мениджъри, коментира пред „Камертон“ директорът на Бюрото по труда в Дупница Наташа Илиева.
Наташа Илиева

 

Работодателите в Дупнишко започват да внасят работна ръка от Молдова, съобщи пред „Камертон“ директорът на Бюрото по труда Наташа Илиева. Засега една шивашка фирма е подала заявка за наемането на работници съгласно Спогодбата за регулиране на трудовата миграция между България и Молдова. Споразумението предвижда облекчен режим при наемането на мигранти у нас. Ако заявката бъде одобрена, петима молдовци ще започнат работа в местното предприятие. Работодателят ще им осигури безплатна квартира и храна и ще ги осигурява съгласно българското законодателство.

 

Според Наташа Илиева обаче инересът за наемане на работна ръка от бившата съветска република ще се засилва заради кризата на пазара на труда. Директорът на трудовата борса коментира, че както в цялата страна и в Дупница нивото на безработицата е рекордно ниско, но това не е повод за радост. Причината е именно липсата на кадри за квалифицирана работа, което води до свиване на бизнеса. Най-голям недостиг на работна ръка изпитват работодателите в сферата на строителството, машиностроенето, в шивашките предприятия, в ресторантьорството и хотелиерството.

 

Освен че вече прибягва към мигранти, бизнесът охотно назначава на работа и пенсионери. Работници и служители в пенсионна възраст дори са предпочитани пред младежите. Причината е, че те са по-мотивирани и отговорни на работното място, докато при младежите е точно обратното, посочи още Наташа Илиева. Според нейните наблюдения младите хора масово искат да завършат висше образование и да работят мениджъри. В повечето случаи обаче, завършвайки университет, се оказва, че са получили професия „безработен“.

 

Дирекорът на Бюро по труда за пореден път изтъкна необходимостта местните професионални гимназии да предлагат специалности, които да съответстват на пазара на труда. Независимо че напоследък има постъпки за синхронизиране на образованието с бизнеса, като например въведеното дуално обучение в някои учебни заведение, според Наташа Илиева направеното все още е недостатъчно.

 

Иначе статистиката сочи, че в Дупница в момента безработицата е най-ниска в сравнение с останалите пет общини, които обслужва Бюрото по труда. Регистрация на борсата имат 5,7% от икономически активното население в общината. Най-много са безработните в община Рила - 7, 9%. Във все по-обезлюдяващата се община Бобов дол нивото на безработица е 6,6%, в Бобошево - 6. 9 %, в курортната община Сапарева баня - 6%, в Кочериново - 6,3 %.

 

Общо за шестте общини нивото на безработицата към края на месец май е 6%. Регистрираните в Бюрото по труда са 1820 души или с близо 300 по-малко, отколкото са били към края януари. Миналата година по същото време нивото на безработица е варирало около 8,7 %, или без препитание са били 2440 души.

 

През месец юни местният бизнес е заявил около 60 свободни работни места, а над 150 са свободните позиции за сезонни работници в морските ни курорти.

 


Последвайте "Камертон" във Фейсбук.