Плаваща репродукция на Майстора представи Кюстендил в Пловдив

„Девойка със слънчогледи“ оживя на площ от 5 дка в Гребния канал на европейската столица на културата в съчетание с музика, танц и мултимедия
Снимка: Школа "Новите майстори", Фейсбук

 

Община Кюстендил се включи в програмата на европейската столица на културата в Пловдив с плаваща репродукция на Владимир Димитров – Майстора. Спектакълът се проведе на 15 юни.

 

Фрагменти от емблематичната картина "Девойка със слънчогледи" плуваха в Гребната база в града под тепетата. Първата по рода си плаваща картина се простираше върху пет декара площ.Най-големият от фрагментите, с площ 9 на 14 метра, e с изображението на девойката, около която плуваха гигантски слънчогледи, някои от които с размер 6 на 7 метра. Освен изобразително изкуство впечатляващият спектакъл включваше музика, танц и мултимедия.

 

В основата на арт проекта, в осъществяването на който са се включили 60 творци, е школата „Новите майстори“. Съорганизатори са Сдружение „Дебют“ и Община Кюстендил.  

 

Видео: Фейсбук страницата "Кюстендил от дрон"

 

"Какво да покаже Кюстендил, ако не картина на Владимир Димитров- Майстора и какво да покаже България в европейската столица на културата, ако не най- българския художник", коментира ръководителят на школата Новите Майстори, художникът и преподавател Евгени Серафимов, цитиран от „Дарик нюз“.